Hakan Fidan, Yaşar Güler ve İbrahim Kalın yarın Bağdat'a gidecek

HABER MERKEZİ 

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, güvenlik odaklı görüşmeler için yarın Irak’ın başkenti Bağdat'a ziyaret gerçekleştirecek.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Fidan’ın, Irak ile Türkiye arasında yapılan güvenlik odaklı görüşmelerin Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in ev sahipliğinde düzenlenecek müteakip toplantısına katılmak üzere Bağdat'a gideceği belirtildi.

Ziyaretin gündemini terörle mücadele, güvenlik ve askeri iş birliği alanları başta olmak üzere ikili gündemdeki muhtelif başlıkların oluşturması öngörülüyor.

Fidan ve Kalın geçtiğimiz günlerde ABD'de bulunması nedeniyle uluslararası haber ajansları, Türkiye'nin bu yaz gerçekleştirmeyi planladığı operasyona tepki vermemesi için ABD'yi ikna etmeye çalıştığını yazdı.

Öte yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Mart 2024’te saat 15.10'da başlayan ve yaklaşık 3 saat süren Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, "Irak sınırlarımızı güven altına alacak çemberi tamamlamak üzereyiz. İnşallah bu yazın Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturmuş olacağız.” demişti.

Erdoğan’ın sözleri dünya basınında PKK'ye yönelik yeni bir operasyonun hazırlığı olarak yorumlandı.

Ayrıca muhalefet, iktidarı her seçim yaklaşırken askeri operasyonlardan bahsetmekle suçluyor. Türkiye’de 31 Mart’ta yerel seçimlerin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Recep Tayyip Erdoğan, 26 Şubat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, detaylara yer vermeksizin 31 Mart yerel seçimlerin ardından Irak’a ziyaret gerçekleştireceğini duyurmuştu.

Raporlara göre Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretinin tarihi ve toplantılarının gündemine, Nisan 2024 ortasında Ramazan ayından sonra karar verilmesi ve protokol ekibinin hazırlıklara başlaması bekleniyor.

Erdoğan’ın ziyaretinin ana gündemini PKK, su dosyası ve Kalkınma Yolu Projesi gibi iki ülke arasındaki önemli konuların oluşturması bekleniyor.

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Türkiye devlet haber ajansına yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın nisan ayı bitmeden Irak'ı ziyaret edeceğini aktararak, "Planlama ve hazırlıklara göre ziyaret, nisan ayı bitmeden olacak. Cumhurbaşkanımızın en son başbakanken 2011 ziyaretinde ben buradaydım. Arada çok devlet ziyareti niteliğinde olmayan Ankara'da başbakanlarla (Iraklı) görüşmeler oldu. Bu ziyaretin de artık zamanı geldi ve nisan bitmeden de olacak inşallah." ifadelerini kullandı.