ABD, Kürdistan Bölgesi'ne desteğini yineledi

HABER MERKEZİ

ABD'nin Erbil Başkonsolosluğu, Halepçe Katliamı’nın 36’ncı yıldönümü dolayısıyla paylaştığı mesajda, Kürdistan Bölgesi'ne desteğini yineledi.

ABD'nin Erbil Başkonsolosluğu, Halepçe Katliamı’nın 36’ncı yıldönümü dolayısıyla sosyal medya platformu X hesabından bir mesaj paylaştı.

5 bin Kürt vatandaşının ölümüne, 10 bin vatandaşın da yaralanmasına yol açan Halepçe’ye yönelik kimyasal saldırının üzerinden 36 yıl geçtiği anımsatılan mesajda, “Dolayısıyla ABD, Kürdistan Bölgesi halkının barışçıl, demokratik ve müreffeh bir geleceğe ulaşması için verdiği desteği bir kez daha yineliyor.” ifadeleri kullanıldı.

16 Mart 1988 yılında çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 5 bini aşkın Kürt, Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin'in emriyle Halepçe'ye savaş uçaklarıyla düzenlenen bombardımanda kullanılan kimyasal silahlarla şehit düştü.

Tarihe “Halepçe Katliamı” olarak geçen bu insanlık dışı saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Kürt halkına karşı 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımı’nın en acı ve en son etabıydı.