ABD ve UNAMI, KDP'nin seçimlere katılmama kararından endişeli

HABER MERKEZİ

ABD'nin Irak Büyükelçisi ve Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu (UNAMI), Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) kararından duyduğu endişeyi dile getirerek Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm vatandaşların oy kullanma hakkının korunmasına vurgu yaptı.

ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski, 18 Mart 2024 Pazartesi Günü KDP'nin seçimlere katılmama kararına ilişkin açıklamada bulundu.

Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm insanların geleceklerine karar vermede söz sahibi olması gerektiğini vurgulayan Romanowski, “Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümetini seçimlerin özgür, adil, şeffaf ve güvenilir olmasını sağlamaya çağırıyoruz." ifadesini kullandı.

UNAMI ise KDP'nin tutumuna ilişkin yaptığı açıklamada, “Tüm tarafları, uzun süreli bir çıkmaza değil, çözüme ulaşmak için halkın çıkarına çalışmaya çağırıyoruz.

KDP Siyasi Bürosu, dün (18 Mart 2024) Irak'taki son durum, Erbil-Bağdat ilişkileri, Kürdistan Parlamento seçimleri, Federal Mahkeme kararları ve diğer birçok konuya ilişkin bir açıklama yaparak, "Kürdistan halkının meşru haklarını ve Irak'ın demokratik ve federal sistemini koruma konusundaki tarihsel konumumuz ve sorumluluğumuzun bilincinde olduğumuz için, hukuka ve anayasaya aykırı bir şekilde bize dayatılan bir seçime katılmayacağız.” ifadeleri kullanıldı.