Bakan Güler: Irak ile ortak harekat merkezi kurulacak

HABER MERKEZİ 

Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Irak ile ortak bir harekat merkezi kuracağız. Erbil yönetiminin buna bakışı çok olumlu.” açıklamasında bulundu.

Yaşar Güler, iftara katılmak için geldiği Maraş'ta açıklamalarda bulunurken, 14 Mart 2024’te Irak Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde Bağdat’ta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın’ın katılımıyla gerçekleştirilen güvenlik zirvesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Türk basınında yer edinen haberlere göre Güler, zirvenin çok olumlu geçtiğini belirterek, "PKK terör örgütüyle 40 yıldır mücadele ediyoruz. Fakat 40 yıldır Irak yönetimi maalesef bu heriflere ne bir terör örgütü diyebildiler ne de bunu yasaklayabildiler. Kendi ülkelerinde böyle bir örgüt yaşıyor ve hiç rahatsızlık duymuyorlar.” dedi.

Ankara’da aralık ayında Bağdat ile gerçekleştirilen güvenlik konulu toplantıda PKK dosyasının üzerinde durduklarına işaret eden Bakan Güler, “Irak'a son Bağdat gezisine gittiğimizde de Irak yönetimi terör olduğunu (PKK) ilk defa kabul etti ve bunu da deklare etti. Tabii bu bizim için sevindirici bir şey. Bundan sonra onlarla ortak çalışmalarımız olacak, ortak bir harekat merkezi kuracağız. Erbil yönetiminin buna bakışı çok olumlu.” diye konuştu.

Bağdat’taki görüşmelerde enerji, tarım, hayvancılık, su işleri dahil birçok konuda anlaşma sağlandığını ve bunlarla ilgili birer komisyon kurulacağını kaydeden Güler, “Kalkınma Yolu projesinin Türkiye'nin gelecekteki en önemli işi” olduğuna da işaret etti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın 14 Mart'ta, Ankara’da Aralık 2023’te yapılan Irak ile Türkiye arasındaki güvenlik odaklı görüşmelerin müteakip toplantılarını gerçekleştirmek üzere Bağdat'ı ziyaret etmişti.

Türkiye-Irak güvenlik görüşmesinin ardından açıklanan sonuç bildirgesinde, "Türkiye, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından PKK'nin Irak'ta yasaklı bir örgüt olduğu yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılamıştır." ifadesine yer verilmişti.