Leyla Zana: Mele Mustafa Barzani’den Kürtlüğümüzü öğrendik

Kürt siyasetçi Leyla Zana
Kürt siyasetçi Leyla Zana

HABER MERKEZİ

Kürt siyasetçi Leyla Zana, barış mesajı vererek, "Umut ediyorum ki seçimlerin ardından barışın ve özgürlüğün yolunu açacağız." dedi.

Bu yıl 15 Mart’ta Karakoçan’da başlayan ve günlerdir onlarca merkezde yüzbinlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamalarının finali Diyarbakır'da yapıldı.

Newroz Parkı’nda kutlamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Leyla Zana, Özgür Kadın Hareketi (TJA) temsilcileri ve çok sayıda konuk katıldı.

Leyla Zana, Tuncer Bakırhan ve DEM Parti milletvekilleri alana birlikte giriş yaptı.

Yıllar sonra kitlesel bir mitinge katılan Leyla Zana, "Bugün Newroz'dur. Newroz bayramdır. Kürdistan'ın 4 parçasında da Newroz kutlu olsun. Bütün Orta Doğu'nun Newroz'u kutlu olsun. Amed Şeyh Said'in memleketidir. Biz Seyit Rıza'ya Qazi Mihemmed'e, Ahmede Xani, Meleyi Cizir'e minnettarız. Bunlar bizim kökümüz. Mazlum Doğan, Rehşan bizler için bedenlerini yaktı. Bütün bunlar bu felsefe nasıl yükseldi Başkan Abdullah Öcalan ile can buldu. 300 milyon insan bu bayramı kutluyor. Kürtler öyle bir kavim ki her şeylerini paylaştığı gibi bayramlarını da paylaştı.” ifadelerini kullandı.

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere değinen Zana, “Bu parti bize diyor ki '100 yıldır bize baskı uyguluyorlar.' Demek ki Kürtler razı gelmemiş onların zulümlerine. Bu yüzden biz de irademizi ortaya koyacağız." dedi.

Zana, kadınlar üzerinde konuşulduğunu belirterek, "Diyorlar ki kadınlar Allah mı? Hayır biz Allah değiliz biz kendi kaderimizi yazıyoruz. Ben bütün genç kadınları ve erkekleri selamlıyorum ve izin vermeyin ki faşizm yükselmesin. Newroz, Newroz'u kutlayan herkesin olsun ama Newroz'u Newroz yapan Mazlum Doğan, Zekiye ve Rehşan'dır. Bu yüzden kim kutlamak isterse kutlu olsun." diye konuştu.

Melle Mustafa Barzani ve Abdullah Öcalan vurgusu yapan Zana, “Biz Kürtler, Mele Mustafa Barzani’den Kürtlüğümüzü öğrendik. Abdullah Öcalan’ın bilinci ve felsefesiyle uyandık.” dedi.

Zana, "Ben umut ediyorum ki seçimlerin ardından barışın ve özgürlüğün yolunu açacağız. Kürt halkının Newroz'u kutlu olsun." diye konuşmasını sonlandırdı.