KDP 24 yıl önce Türkiye'de Newroz'u resmi olarak kutladı

2000 yılı Newroz kutlamaları-Ankara
2000 yılı Newroz kutlamaları-Ankara

HABER MERKEZİ 

Türkiye’de ilk Newroz Bayramı ve Kürt yılbaşı kutlamaları, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) tarafından bundan 24 yıl önce ülke temsilcilerinin katılımıyla Ankara'da resmi olarak gerçekleştirilmiş, özellikle törene çok sayıda Türk yetkilinin katılmasının ardından ülke içinde tepkiye yol açmıştı.

Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi’nin arşivlediği belgelere göre Dzeyi, KDP’nin Ankara temsilcisi olduğu 20 Mart 2000'de ülke temsilcilerinin katılımıyla Ankara'daki Sheraton Otel'de ilk resmi Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Ülke içinde tepkilere yol açan bu durumu, gazete manşetlerinde yer aldı.

Kutlamalara tepki olarak dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem, dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'dan açıklama istedi ancak Tantan Cem'e böyle bir etkinliğin izin gerektirmediğini söyledi.

Newroz kutlamaları gazete manşetlerinde (Yıl 2000-Ankara)

Türk gazetelerine göre Sefin Dizayi'nin yabancı konukları Kürt kıyafetiyle karşılaması Türk yetkilileri kızdırırken birçok eleştiriye de neden oldu. Bunun üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Sefin Dizayi'yi Newroz kutlamalarına yönelik açıklama yapması üzere bakanlığa çağırdı. Ancak Dizeyi, Ankara Emniyet Müdürlüğünden resmi olarak izin aldıklarını, partiyi ve davetlileri korumak için gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını iletti.

O dönem çıkan başka bir haberde ise Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Newroz Bayramı kutlamalarının başkent Ankara’da KDP tarafından gerçekleştirilmesinden mutluluk duyduğunu yazdı. KYB'nin Ankara temsilcisi Şerzad Saib de bir sonraki yıl kutlamaları KDP ile birlikte düzenlemeyi umduklarını dile getirmişti.

Star Gazetesi bir sayısında Türk büyükelçi ve yetkililerini eleştirerek, “Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin faaliyetlerine katılmak istemeyenler, gruplar halinde Newroz kutlamalarına doğru gidiyor.” ifadesi yer almıştı.

2000 yılı Newroz kutlamaları-Ankara
2000 yılı Newroz kutlamaları-Ankara
2000 yılı Newroz kutlamaları-Ankara