Türkiye Rusya'daki saldırıyı kınadı

HABER MERKEZİ 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Moskova’da bir konser salonuna silahlı kişilerce düzenlenen saldırıyı yayınladığı mesajla kınadı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da büyük bir konser salonunun bulunduğu Crocus City Hall adlı alışveriş merkezinde, en az 3 silahlı kişi çevreye ateş açtı. Rus basınında Rusya Federal Güvenlik Servisine (FSB) dayandırılan haberlere göre en az 40 kişi hayatını kaybederken, en az 100 kişi de yaralandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığının mesajında, “Moskova’daki bir konser salonuna bu akşam (22 Mart) düzenlenen saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu üzüntüyle öğrenilmiştir." ifadesi yer aldı.

"Masum sivilleri hedef alan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz." sözüne yer verilen mesajda, Rus halkına ve Rusya Hükümetine en derin taziye dilekleri iletildi.

Türkiye'den diplomatik kaynaklara göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüşerek, saldırıyı kınayıp, Rus Hükümeti ve halkına başsağlığı dileklerini sundu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bugün düzenlenen basın toplantısında Moskova'daki saldırıya değinerek, olaya ilişkin görüntüler için "korkunç ve izlemesi zor" değerlendirmesinde bulundu.

Kirby, olayla ilgili daha fazla bilgi edinmeye çalıştıklarını belirterek, "Düşüncelerimiz bu korkunç saldırının kurbanlarıyla birlikte. Henüz haberi almayan anneler, babalar ve çocukların olduğunu anlamak gerek. Bugün onlar için zor bir gün olacak. Düşüncelerimiz onlarla birlikte." dedi.

Amerikan vatandaşlarına da alışveriş merkezleri ve konser salonları gibi kalabalık yerlerden uzak durmaları uyarısında bulunan John Kirby, bir gazetecinin sorusu üzerine olayda Ukrayna ya da Ukraynalılar'ın dahli olduğuna ilişkin bir göstergenin olmadığını vurguladı.

Rusya ise ABD'nin bundan eminse elindeki bilgiyi paylaşmasını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Beyaz Saray Ukrayna ya da Ukraynalılar'ın Moskova'daki terör saldırısında bir rolü olduğuna ilişkin işaret görmediğini söyledi. Washington'daki yetkililer neye dayanarak bir trajedinin ortasında birisinin masumiyetine ilişkin sonuç çıkarıyor." diye sordu.