Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye'ye petrol ihracatının askıya alınmasının üzerinden 1 yıl geçti

HABER MERKEZİ

Irak’ın Kürdistan Bölgesi’nden ihraç edilen petrolün askıya alınması nedeniyle yaklaşık 11 milyon dolar kaybetti.

Bundan 1 yıl önce (25 Mart 2023’te) Kürdistan Bölgesi petrolünün Ceyhan Limanı üzerinden ihracatı askıya alındı. Bağdat, Erbil ve Ankara, Kürdistan Bölgesi'nden petrolün yeniden ihracatı konusunda görüşmeler gerçekleştirdi. Petrol ihracatının askıya alınması, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin bütçesine ve altyapısına zarar vermesinin yanı sıra, dünya enerji pazarında da yaklaşık yarım milyon varil petrolün azalmasına neden oldu.

Kürdistan Bölgesi'ndeki uluslararası petrol şirketleri, Irak Hükümetini boru hattının hazır olmasına rağmen petrol ihracatını sürdürmek istememekle suçladı.

Kurdistan24’ün haber bültenine konuk olan Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) Sözcüsü Myles Caggins, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin ABD’ye gerçekleştirmesi planlanan ziyarete de değinerek, “Sudani'nin Washington ziyareti, petrol ihracatının devamına ilişkin karar vermek için en iyi fırsat. Ancak Irak'ta Bağdat'ın ve Federal Mahkemenin politikasını etkileyen komşu ülkeye ait bazı güçler var. Ancak bu aynı zamanda Sudani için ülkesinin bağımsızlığına inandığını ve hükümeti üzerinde güç sahibi olabileceğini kanıtlaması için bir fırsat.” ifadelerini kullandı.

“Washington, Basra'dan kuzeye, Kürdistan Bölgesi'ni de kapsayan güçlü bir Irak istiyor.” diyen APIKUR Sözcüsü Caggins, “Bölgenin enerji endüstrisi güçlü olmalı ve petrol ihracatı yeniden başlamalı ki bu her Iraklının çıkarınadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Hükümeti arasındaki sorunlardan biri de uluslararası petrol şirketlerinin sözleşmeleri ve petrol üretiminin maliyetidir.

Caggins bu konuyla ilgili “Petrol çıkarmanın maliyeti bölgeden bölgeye değişiyor. Doğrusu, Irak Hükümeti, tüm Irak illerinde ve Kürdistan Bölgesi'nde petrol çıkarma için sabit bir fiyat belirlemek istememeli.” diye konuştu.

Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesinin Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına ilişkin 25 Mart 2023 tarihli kararının ardından Ceyhan Limanı üzerinden yapılan petrol ihracatı askıya alınmıştı.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 1 Kasım'da yaptığı açıklamada, boru hatlarının Ekim 2023’ten bu yana petrol ihraç etmeye hazır olduğunu ancak ihracatın başlayamadığını belirterek, “Petrol ihracatında herhangi bir teknik sorunu yok, ancak Erbil ile Bağdat arasında bu konuda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ihracat henüz başlayamadı.” demişti.

Öte yandan Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Moskova'da düzenlenen “Enerji Haftası” panelindeki konuşmasında, Irak'ın Ceyhan Limanı üzerinden petrol ihraç etmeye hazır olduğunu bildirmişti.