Başkan Barzani, İngiltere’nin Irak Büyükelçisi ile görüştü

Başkan Mesud Barzani: Seçimlerin dış müdahaleden uzak bir şekilde gerçekleşmesini istiyoruz
Başkan Barzani, İngiltere’nin Irak Büyükelçisi ile görüştü (FOTO: Barzani'nin Ofisi)
Başkan Barzani, İngiltere’nin Irak Büyükelçisi ile görüştü (FOTO: Barzani'nin Ofisi)

HABER MERKEZİ

Başkan Mesud Barzani, İngiltere’nin Irak Büyükelçisi Stephen Hitchen ile Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi duruma ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Başkan Barzani, İngiltere’nin Irak Büyükelçisi Stephen Hitchen’i, bugün 27 Mart 2024’te Salahaddin’de kabul etti.

Barzani’nin Ofisinden yapılan açıklamaya göre görüşmede, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Başkan Barzani, seçimlerle ilgili olarak, Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) 1991'den bu yana seçimlerin başlatıcısı ve devrimci meşruiyetin hukuki meşruiyete aktarılmasında önemli rol oynadığını ve her zaman seçimlerde çoğunluk kazandığını vurguladı.

Seçimlerin çeşitli siyasi gerekçeler ve dış kışkırtmalarla iki yıl ertelendiğine işaret eden Başkan Barzani, “Seçimlerin dış müdahaleden ve Federal Mahkemenin KDP’yi parçalamaya yönelik kasıtlı siyasi kararlarından uzak bir şekilde gerçekleşmesini istiyoruz.” dedi.

Kendini yasama ve yürütme organlarının yerine koyan Federal Mahkemenin anayasaya aykırı kararına maruz kalmayacaklarını dile getiren Mesud Barzani, KDP’nin yorum ve taleplerinin hukuka uygun olduğunu, seçimlerin anayasa çerçevesinde, adil ve şeffaf yapılması gerektiğini vurguladı.

Federal hükümet tarafından Kürdistan halkının aç bırakılması ve bütçesinin kesilmesi politikasına dikkat çeken Başkan Barzani, bütçe konusuna kesin bir çözüm bulmanın gerekli olduğunu söyledi.

Başkan Barzani, İngiltere’nin Irak Büyükelçisi ile görüştü (FOTO: Barzani'nin Ofisi)

Başkan Barzani, konuk heyete Kürdistan halkının davasının meşruiyetine güvendiğini, Kürdistan Bölgesi'nin Kürt halkının kanı ve gözyaşlarıyla oluştuğunu aktardı.

İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Hitchen ise ülkesinin 1990'lı yılların başından bu yana Kürdistan Bölgesi'ni desteklediğini hatırlatarak, güçlü ve istikrarlı bir Kürdistan Bölgesi'nin yanında olduğunu vurguladı.

KDP'nin Irak ve Kürdistan'daki siyasi süreçteki rolüne değinen Büyükelçi Hitchen, “KDP'nin rolü olmadan Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi ve seçim süreci tamamlanamaz. Sorunların çözümünde yardımcı olmak istiyoruz. Endişelerinizi anlıyoruz. Bu nedenle seçime nasıl katılabileceğinizi, sorunların çözümüne nasıl yardımcı olabileceğinizi, özgür, adil ve şeffaf seçimler gerçekleştirebileceğinizi öğrenmek için buradayız.” ifadelerini kullandı.