Erbil ve Urfa ekonomik bağlarını güçlendiriyor

Erbil Ticaret Odası ile Urfa Ticaret Odası heyetleri
Erbil Ticaret Odası ile Urfa Ticaret Odası heyetleri

HABER MERKEZİ 

Urfa Ticaret Odasından bir heyeti kabul eden Erbil Ticaret Odası Başkanı Geylan Haci Sayid, Türk Ticaret Odaları ile ilişkilerini daha da geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Urfa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yetim ve beraberindeki heyet, Erbil Sanayi ve Ticaret Odasına ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyarete ilişkin basına açıklamada bulunan Erbil Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Sayid, heyetin ziyaretinin Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi açısından "önemli" olarak nitelendirdi.

Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasında geniş ekonomik ilişkiler olduğunu bildiren Sayid, “Türkiye geçen yıl Irak'a 12,7 milyar dolar ihracat yaptı ve bunun yüzde 98'i İbrahim Halil sınır kapısından geçti.” dedi.

Geylan Haci Sayid’e göre heyetin Erbil ziyareti, ticaret ve yatırımın görüşülmesi için iyi bir fırsat olup, Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'nin ekonomik kalkınmasındaki rolünü artıracaktır.

"Amacımız başta Kürdistan Bölgesi sınırına yakın şehirler olmak üzere tüm Türk ticaret odalarıyla ilişkileri güçlendirmek ve genişletmek.” diyen Sayid, “Çünkü birçok ortak noktamız var ve Kürdistan Bölgesi’ndeki işadamları için malların maliyeti ve fiyatı daha düşük olacak.” ifadesini kullandı.

Urfa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı ise ilk kez Erbil'i ziyaret etmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, karşılamalarından dolayı Erbil Ticaret Odasına teşekkür etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Erbil'e gerçekleştirdiği tarihi ziyareti de değerlendiren Yetim, Erdoğan’ın ziyaretinin, diplomatik ilişkilerin güçlendirilmesinin yanı sıra Türkiye ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi üzerinde çok iyi bir etkisi olacağını kaydetti.

Erbil Ticaret Odası ile gerçekleştirdikleri toplantının ilişkileri güçlendirmek için iyi bir fırsat olduğuna işaret eden Yetim, “Kürdistan Bölgesi'ne yakınlığımız nedeniyle Kürdistan’daki işadamları için iyi bir fırsat olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Urfa’nın elektrik, gıda, inşaat, sulama ve tarım gibi sektörlerde Kürdistan Bölgesi’ndeki yatırımcılara yardım edebileceği ve koordine edebileceğini bildiren Yetim, iki taraf arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesini umarak Erbil Ticaret ve Sanayi Odasını Urfa’ya davet etti.