ABD-Genetiği değiştirilmiş domuz böbreği ikinci kez başarıyla nakledildi

HABER MERKEZİ 

ABD’de genetiği değiştirilmiş domuz böbreğinin insana nakli başarıyla gerçekleştirildi. Böylece ikinci bir hastaya başarıyla domuz böbreği nakli yapılmış oldu.

New York'ta hem kalp hem de böbrek yetmezliği çeken Lisa Pisano adlı bir hastaya 4 Nisan'da kalp pompası olarak da adlandırılan ventriküler destek cihazı, 12 Nisan'da ise genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakledildi.

Hastane, ameliyattan yaklaşık 2 hafta sonra yaptığı açıklamada, vücudun organı reddettiğine dair herhangi bir belirti görülmediğini duyurdu.

Böbrek naklini gerçekleştiren Dr. Robert Montgomery basın toplantısında, “Modern tıbbın iki harikasını yeni bir şekilde birleştirdik.” dedi.

54 yaşındaki hasta Lisa Pisano, kalp ve böbrek yetmezliğinden muzdaripti. Diyalize giren kişilerde ölüm riski olduğu için Lisa Pisano'ya kalp pompası takılamıyordu. Ancak doktorlara göre kalbi nedeniyle sadece birkaç haftalık ömrü kalmıştı.

Hastane yatağından ailesine, doktorlarına ve hemşirelerine içtenlikle teşekkür eden Lisa Pisano, “En kötü ihtimalle, bu işe yaramazsa, bir sonraki kişi için işe yarayabilir dedim.” ifadelerini kullandı.

Boston'daki Massachusetts General Hospital, mart ayında genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreği naklini ilk defa başarıyla gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

Ocak 2022'de Maryland Üniversitesinden bir ekip, ölümcül kalp hastalığı olan 57 yaşındaki bir kişiye genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbi nakletti, ancak hasta iki ay sonra hayatını kaybetti.

Lisa Pisano'ya yapılan nakil ameliyatı
Lisa Pisano'ya yapılan nakil ameliyatı