Viyan Dexil: DAİŞ mensuplarının yakınlarının Hol Kampı’ndan Irak’a geri getirilmesi tehlikeli

HABER MERKEZİ

Irak Parlamentosunun Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Fraksiyonu Sözcüsü Viyan Dexil, DAİŞ mensuplarının yakınlarının Irak Hükümeti tarafından Hol Kampı'ndan Cide Kampı'na geri getirilmesinin tehlikeli olduğunu söyledi.

K24 haber bültenine konuk olan Dexil, “Irak Hükümeti yaklaşık 3 yıldır Rojava'daki Hol Kampı’ndaki DAİŞ mensuplarının yakınlarını Ninova vilayetindeki Cide Kampı’na geri getiriyor. Daha önce de söylediğimiz gibi bu durum bölge halkına, özellikle de Ezidi Kürtlere yönelik büyük bir tehdit.” dedi.

Şengal Anlaşması’nın derhal uygulanması gerektiğini vurgulayan Viyan Dexil, "Irak Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümetinin Şengal Anlaşması’nı uygulaması gerekiyor. Yabancı güçlerin kentten çıkması ve mültecilerin kendi evlerine geri dönmesi lazım. Uzun yıllar önce yapılan anlaşmanın uygulanması ne yazık ki engelleniyor." ifadelerini kullandı.

- Hol Kampı

Rojava’nın Haseke vilayeti sınırlarında bulunan Hol Kampı, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) denetiminde bulunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre kampta 50 farklı ülkeden yaklaşık 60 bin kişi kalıyor. Bu sayının 30 binini Irak vatandaşları, 20 binini Suriyeliler, geriye kalan 10 binini ise diğer ülke vatandaşları oluşturuyor.

Kampta Irak ve Suriye uyruklu yaklaşık 20 bin çocuk bulunuyor. Ayrıca nüfusun 2 bin 500’ünü yabancı DAİŞ mensuplarının aileleri oluşturuyor. Bu kişilerin büyük bir bölümü 2019 yılında Rakka’ya bağlı Baxoz’da DAİŞ’in aldığı yenilgi sonrası kampa yerleştirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, şu ana kadar pek çok ülkenin kamplarda yaşayan vatandaşlarını ülkelerine geri getirme konusunda isteksiz olduğunu belirterek, "Başta Kazakistan ve Kosova, Rusya ve Özbekistan olmak üzere yalnızca 25 ülke kamplardaki vatandaşlarını ülkelerine geri getirme isteğini dile getirdi." ifadelerini kullandı.

ABD, vatandaşlarının çoğunu kamptan tahliye etti, ancak Avrupa Birliği (AB) ülkeleri onları geri getirmeyi reddetti.