Başkan Barzani: Şengal halkına dayatılan hukuk dışı durum sona ermeli

Başkan Mesud Barzani
Başkan Mesud Barzani

Başkan Mesud Barzani, Şengal’de terör örgütü DAİŞ tarafından Ezidilere uygulanan soykırımın 10 yıldönümünde, Şengal halkına dayatılan olağanüstü ve hukuk dışı duruma son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Mesud Barzani, Ezidi Soykırımı’nın 10. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Şengal soykırımı ve DAİŞ teröristlerinin 10 yıl önce Ezidilere karşı işlediği suçların Kürt halkının bedeninde bir yara olduğunu söyleyen Başkan Barzani, "Bu suç, tarih boyunca Kürt halkına karşı işlenen soykırım, katliam ve benzeri suçların uzantısıdır. Ezidi kardeşlerimiz Kürtlükleri ve dini inançları nedeniyle DAİŞ vahşetine ve soykırımına maruz kaldı." ifadelerini kullandı.

Ezidi Soykırımı’nda yaşamını yitirenleri anan Başkan Mesud Barzani, DAİŞ’e karşı verdiği mücadeleden ötürü Peşmerge Güçleri’nin rolünün önemine değindi.

"Bu münasebetle Ezidi kardeşlerimizin ve bölge sakinlerinin hak ve taleplerini tüm gücümüzle destekleyeceğimizi vurguluyoruz." diyen Başkan Barzani, mesajını şu sözlerle tamamladı:

"Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümet arasında Şengal'deki durumun normalleştirilmesine ilişkin anlaşmanın uygulanması gerekiyor. 10 yıldır bölge halkına haksız bir şekilde dayatılan hukuk dışı ve olağanüstü durumun sona ermesi gerekiyor. Siyasi taraflar, Şengal'in acılarını siyasi amaçlarla kullanmaya, kendilerini dayatmaya ve bölgedeki durumu zorlaştırmaya son vermeli. Ezidi kardeşlerimizin evlerine dönmelerine, huzur ve barış içinde yaşamalarına izin verilmelidir."

Ezidi Soykırımı

3 Ağustos 2014’te başlayan saldırılarda kadın ve çocukların da içinde olduğu binlerce Ezidi Kürt hayatını kaybederken, binlerce kişi de DAİŞ tarafından kaçırıldı.

Kaçırılan yüzlerce insan köle pazarlarında satıldı, binlercesinin akıbeti hala bilinmiyor.

DAİŞ saldırılarının ardından Şengal ve çevresinde onlarca toplu mezar da bulundu.

Katliamda 5 binden fazla Ezidi Kürt öldürüldü, toplu mezarlara gömüldü, binlercesi de kaçırıldı. 2 bin 745 çocuk anne babasız kaldı.

325 binden fazla Ezidi Kürt evlerinden oldu. 135 bin 860 Ezidi Kürdistan Bölgesi’ne sığındı. 189 bin 337 kişi de Kürdistan Bölgesi’nden koparılan bölgelere, 100 bin kişi de farklı ülkelere göç etti.

Kürdistan Parlamentosu, 3 Ağustos tarihini Ezidi Soykırımı Günü olarak kabul etti.