دومین وزیر خارجە جمهوری اسلامی درگذشت

یزدی کە از مشاروران آیت‌الله روح‌اللە خمینی بود بە یکی از مخالفان جمهوری اسلامی تبدیل شد

 k24 - اربیل

ابراهیم یزدی، دبیرکل نهضت آزادی ایران و وزیر امور خارجه دولت موقت در سن ۸۶ سالگی درگذشت. وی برای درمان سرطان لوزالمعده در شهر ازمیر ترکیه به سر می‌برد.

یزدی از مشاوران نزدیک آیت‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی در جریان انقلاب بود و پس از کناره‌گیری کریم سنجابی از وزارت خارجه، دومین وزیر امور خارجه ایران پس از انقلاب شد. وی پس از گروگان‌گیری سفارت آمریکا در تهران از سمت خود کناره گیری کرد.

ابراهیم یزدی، زاده ۱۳۱۰ در قزوین بود. در شـش سالگی همراه خانواده‌اش ساکن تهران شد. پیش از انقلاب بهمن ۵۷ به ایالات متحده رفت و همراه همسر و فرزندان خود، ساکن آن کشور بود. در زمان اقامت آیت‌الله روح‌الله خمینی، در فرانسه، از مشاوران و نزدیکان او بود و پس از انقلاب نیز همراه او به ایران بازگشت.

با شروع کار دولت موقت مهدی بازرگان، نخست معاون نخست‌وزیر و سپس وزیر خارجه شد. با کناره‌گیری آقای بازرگان او نیز از دولت کناره‌گیری کرد. در پی انتخابات نخستین مجلس پس از انقلاب از شهر تهران راهی مجلس شد.

 ابراهیم یزدی، پس از درگذشت مهدی بازرگان، دبیر کل نهضت آزادی ایران شد.

یزدی پس از انقلاب بارها به اتهام‌های امنیتی دستگیر و روانه زندان شد. وی آخرین بار در سال ۱۳۹۰ پس از ارسال نامه به راشد غنوشی، رهبر حزب النهضه تونس به اتهام‌های اجماع و تبانی علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه جمهوری اسلامی به تحمل ۸ سال زندان محکوم شد اما به دلیل شرایط جسمانی به قید وثیقه آزاد شد.

او در این نامه از راشد غنوشی خواسته بود از «سرنوشت انقلاب ایران» درس بگیرد و خطاب به او گفته بود: «ما مسلمانان، مستبدین را سرنگون می‌کنیم و به زودی ناظر جایگزین‌های جدیدی می‌شویم. این همان چیزی است که برای ما اتفاق افتاده است. ما شاه را سرنگون کردیم، اما فراموش کردیم که به درمان منش و شخصیت “شاه درون” خویشتن خود بپردازیم. بنابراین حلقه منحوسه بسته می ماند.»

تعدادی از منتقدان از جملە صادق خلخالی، حاکم شرع دادگاه‌های پس از انقلاب، می‌گویند ابراهیم یزدی در جریان محاکمه و اعدام گروهی از فرماندهان ارتش شاهنشاهی ایران نقش داشته‌است