Bakanlar Kurulu bütçe için toplandı: Yüzde12.6 kabul edilemez

Haber Merkezi

Kürdistan Hükümeti Bakanlar Kurulu, Bağdat'ın tek taraflı olarak hazırlayıp onayladığı 2018 yılı bütçe yasa tasarısını görüşmek için gerçekleştirdiği toplantısı sona erdi.

Toplantı ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Başbakan Neçirvan Barzani, Bağdat ile sorunları diyalog yoluyla çözmek istediklerini söyledi.

Başbakan, Kürdistan yönetiminin zor günlerden geçtiğini, bu zor günlerin atlatılması ve Kürdistan'ın geleceği için hem siyasi kesimler hem de toplumsal kesimler arasında birliğin önemli olduğunu belirtti.

"ASKERİ YÖNTEMLERLE ÇÖZÜM BULUNMAZ"

25 Eylül'de gerçekleştirilen bağımsızlık referandumu ardından bir dizi olumsuzlukların yaşandığını vurgulayan Başbakan Neçirvan Barzani şunları söyledi:

"Bizce, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözüm yolu askeri yöntemler ve güç yığma değildir. Bu sorunlar karşılıklı istişarelerle giderilebilir. Son 14 yıllık süreç, bir tarafın kendini güçlü görmesinin sorunları çözmediğiyle ilgili iyi bir tecrübe barındırıyor. Bu yüzden bizce en iyi çözüm anayasa çerçevesinde varılacak çözümdür."

"2018 BÜTÇESİ ANAYASAYA AYKIRI"

Bağdat'ın dün 2018 Irak bütçe yasa tasarınını onayladığını belirten Başbakan Neçirvan Barzani, Kürdistan hükümeti olarak bu yasa tasarısına dair söyleyeceklerinin olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Bu yasa tasarısında 'Kürdistan Bölgesi' ismi telaffuz edilmemekte ve sadece kenlerin isimleri geçmektedir. Bu anayasa ihlalidir çünkü Irak Anayasası'nda bütçe ile ilgili merci olarak Irak Kürdistan Bölge Yönetimi' yetkilidir. Dolayısıyla bütçe yasa tasarısının Kürdistan yönetimi ile konuşulup sonuca bağlanması gerekiyor. Ancak Başbakan Haydar Abadi denetimindeki Maliye Bakanlığı, herhangi bir şekilde bize danışmadan bu yasa tasarısını hazırlamış ve anayasaya aykırı bir şekilde onaylanmıştır."

"ADALETSİZLİK GİDERİLMELİ"

Irak Başbakanı Haydar Abadi tarafından hazırlatılıp onaylanan 2018 bütçe yasa tasarısını düzeltmesi talebinde bulunan Başbakan Neçirvan Barzani, onaylanan yasa tasarısında yüzde 17 olan Kürdistan'ın bütçe payının yüzde 12.6'ya düşürüldüğünü ve bu adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Yasa tasarısında Kürdistan'daki memur maaşları için ayrılan payın bir ilin memur maaşlarının da altında olduğunun altını çizen Başbakan Neçirvan Barzani, bütün bu adaletsiz ve anayasaya aykırı başlıkların giderilmesi gerektiğini söyledi.