Erbil'den Abadi'ye petrol ve memur yanıtı

Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin petrol transferi ve Kürdistan'daki memur sayılarıyla ilgili Erbil'e yönelttiği suçlamalara Kürdistan hükümetiniden cevap geldi.

Haber Merkezi

Kürdistan hükümeti, Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin dün Kürdistan hükümetinin Türkiye üzerinden Ceyhan Limanı'na transfer ettiği petrol miktarı ve memur maaşlarıyla ilgili yaptığı açıklamalarına cevap verdi.

Dün düzenlediği haftalık basın toplantısında Haydar Abadi, Kürdistan hükümetinin geçtiğimiz ay Ceyhan Limanı’na günlük 550 bin varil petrol ihraç ettiğini iddia etmiş ve Erbil'in Bağdat'a gönderdiği memur ve diğer çalışan sayısının abartılı olduğunu söylemişti.

"ÖDENEKLER EKSİK"

Kürdistan hükümetinden yapılan yazılı açıklamada Kürdistan'daki memur ve diğer çalışanların isimlerinin biyometri sisteminde kayıtlı olduğunu bu sistemde herhangi bir sayı artışının olamayacağı ve Bağdat'ın istemesi halinde Kürdistan hükümetinin memur ve diğer çalışanların sayısını tespit etmek için bir komisyonun görevlendirilebileceği belirtildi.

Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların basın yoluyla tartışılmasının sonuç alıcı olamayacağı ve bu meselelerin taraflar arasında yapılacak görüşmelerle çözüme kavuşturulabileceği belirtildi.

Bağdat'ın Kürdistan'daki memur ve diğer çalışanların aylık maaşları için gönderdiği 334 milyar dinarın maaşların yarısını bile karşılamadığının belirtildiği açıklamada, gönderilmesi gereken meblağın 897 milyar 500 milyon dinar olduğu ve maaş payının eksik gönderilmesinin büyük mağduriyetlere yol açacağı vurgulandı.

"PEŞMERGENİN PAYI BELİRTİLMEMİŞ"

2018 bütçesinde Peşmerge için hiç bir bütçenin ayrılmadığı ve sadece Irak Savunma Bakanlığı bütçesinde net olmayan bir kalemde bu giderlerden bahsedildiğinin de belirtildiği açıklamada, Irak ordusu ile DAİŞ'e karşı uluslararası koalisyonla birlikte teröre karşı kahramanca mücadele yürüten Peşmergenin Irak güvenlik sisteminin bir parçası olduğu ve bu mağduriyetin giderilmesi gerektiği ifade edildi.

"PETROL ANLAŞMALARI RAPORLARI ORTADA" 

Abadi'nin Kürdistan hükümetinin ihraç edilen petrol miktarının şeffa olmadığı yönündeki iddialarına karşılık ise hükümet açıklamasında, Kürdistan hükümetinin dünyanın sayılı iki büyük petrol şirketi ile 2016 yılında imzaladığı anlaşmalar ile petrol transferi miktarını ortaya koyduğunu ve Kürdistan hükümetinin anlaşmalar çerçevesinde yapılan transferi kamuoyu ve Federal hükümete sunabileceği belirtildi.