Başkan Barzani CNN'e konuştu: Saldırı için referandumu bahane ettiler

Amerikan CNN televizyonuna konuşan Başkan Mesud Barzani, Kürdistan'a saldırı gerçekleştirmek için Bağdat'ın referandumu bahane ettiğini söyledi.

Haber Merkezi

Amerikan CNN televizyonuna konuşan Başkan Mesud Barzani, Kürdistan'a saldırı gerçekleştirmek için Bağdat'ın referandumu bahane ettiğini söyledi.

Kürdistan halkının meşru talebini beyan etmek için referandumu gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Barzani, Bağdat'ın referandumu bahane ederek, ABD'lilerin gözleri önünde ABD silahlarıyla Kürdistan'a ve Peşmergeye saldırdığını ifade etti.

Peşmerge sayesinde Irak ordusunun Musul'a geçtiğini ve Musul'u terör örgütü DAİŞ'ten kurtarabildiğini vurgulayan Başkan Barzani, referandum ardından yaşanan gelişmelerden dolayı kızgın olduklarını belirtti. Barzani şunları söyledi:

"İfade etmem gereken bir gerçek var ki referandum Bağdat için bahaneydi. Bağdat Kürdistan'a saldırı planını çok daha önceden hazırlamıştı ama biz, Bağdat'ın Kürdistan'a saldırabileceğini düşünmedik. Ancak bizi derinden üzen şey, ABD'nin 'terörist' ilan ettiği güçlerin, ABD'nin tankları ve silahlarıyla ve ABD asker ve yöneticilerinin gözleri önünde bize saldırmasıydı.

Kürdistan halkı sonsuza kadar diğer ülkelerin rızasını bekleyecek durumda değil. Biz, demokratik ve barışçıl bir şekilde meşru hakkımızı kullandık. Referandumdan sonraki gün, hemen bağımsızlık ilan edeceğiz demedik. Biz, Kürdisan halkının iradesini beyan etmesine müsaade edin dedik.
Hiç bir zaman konuyu tartışmaktan kaçınmadık ve konunun insan hakları çerçevesinde çözüme kavuşmasını talep ettik. Biz, diğer tarafların değil halkımızın istemlerini ve iradesini esas aldık ve bunu seçtik.

REFERANDUMU 2 VEYA 3 YIL ERTELEMEMİZİ İSTEDİLER

Batılı ülkeler bizden, referandumu 2 veya 3 yıl ertelememizi istedi. O zaman referanduma saygı göstereceklerini söylediler. Buna karşılık biz, ertelemenin daha fazla zarar vereceğini düşünerek bu isteği yerine getiremeyeceğimizi belirtip, bize destek vermeleri istedik.
Hükümetimiz şuan, çatışmalaların yaşanmaması ve sorunların çözümü için Bağdat ile diyaloğun başlaması çabası içerisindedir. Bize dayatılmadığı sürece bizim seçeneklerimiz arasında savaş ve çatışma olmayacaktır.

BATIYA ELEŞTİRİ

Ezilen halkların kendi mücadelelerini kendilerinin yürütmesi gerektiği gerçeği ortaya çıktı. İnsan hakları, halkların meşru hakları, özgürlük ve demokrasi söylemlerinin batı açısından bir temelinin olmadığı gerçeği ortaya çıktı.
Övünerek söyleyebilirim ki Peşmerge DAİŞ efsanesini yıktı. Biz, Dünyanın, uluslararası toplumun ve dost olduklarını söyleyenlerin bize destek vereceklerini veya en azından sessiz kalacaklarını zan ettik ama maalesef, Kürtlerin dağlarından başka dostunun olmadığını gördük. Çünkü destek vermemekle kalmadılar, maalesef izlemekle yetindiler ve Peşmergenin onların silahlarıyla şehit olmasına yol açtılar. Bu bizi çok fazla üzdü, kızdırdı.

ABADİ'YE MESAJ

Peşmergenin teröre karşı verdiği mücadele ortadadır. Peşmerge olmasaydı Irak ordusu Musul'a geçemeyecek ve Musul terörden kurtarılamayacaktı. Bu vesileyle bizim Abadi ve Irak'a mesajımız şudur; Kürdistan hükümeti ile görüşmelere başlayın çünkü savaş sadece bize değil bütün Irak'a büyük zararlar verecek."