Akgün: PYD politikası yumuşayıp, IŞİD politikası sertleşebilir

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki IŞİD saldırısını K24’e değerlendiren Prof. Mensur Akgün, “Bu saldırı sonrasında Türkiye, PYD ve PKK politikasında yumuşamaya gidip IŞİD’e yönelik daha sert politikalara yönelmesine yol açabilir.”

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki IŞİD saldırısını K24’e değerlendiren Prof. Mensur Akgün, “Bu saldırı sonrasında Türkiye, PYD ve PKK politikasında yumuşamaya gidip IŞİD’e yönelik daha sert politikalara yönelmesine yol açabilir.”

IŞİD’in, dünyanın en güvenlikli havalimanlarından biri olarak gösterilen İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki saldırısı, birçok açıdan örgütün önceki eylemlerinden farklılık taşıyor.

Daha önce Urfa, Ankara ve İstanbul’da tek kişilik canlı bomba eylemleri gerçekleştiren IŞİD ilk kez üç kişilik organize bir ekiple saldırıya geçti. Güvenlik uzmanları IŞİD’in böyle bir saldırıyla Türkiye’ye daha güçlü bir mesaj vermek istediğini vurguluyor.

IŞİD benzer bir saldırıyı 22 Mart’ta Brüksel’deki havaalanında gerçekleştirmiş o saldırıda da 33 kişi yaşamını yitirmişti.

İstanbul’daki saldırının en dikkat çekici noktalarından birisi de Türkiye’nin 6 yıl sonra İsrail ile barış anlaşması imzalaması ve akabinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mektup göndererek bu ülke ile de krizin çözümüne yönelik güçlü bir adım atmasının hemen ertesi gününe denk gelmesi.

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komite Başkanı Konstantin Kosaçev’in sözleri de bu yöndeydi: "İstanbul’daki terör saldırısının Türk hükumetinin Rusya ve İsrail ile ilişkilerini düzeltme çabalarına yönelik olduğu ortada. Türkiye'yi terör karşıtı cepheye katılmaması için uyarıyorlar. Ancak bu saldırı Rus ve Türk liderlerin diyalogunu bozamayacak aksine daha da yakınlaştıracaktır.”

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım da saldırının ardından Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, “Komşularımızla normalleşme sürecinin başladığı bir anda böylesine alçakça bir terör olayının gerçekleştirilmesi manidardır” demişti.

Akgün: PKK, PYD politikası yumuşayabilir

Saldırıyı K24’e değerlendiren uzmanlar da, IŞİD’in, bu eylemiyle Türkiye’ye, “Ortadoğu politikalarını belirlerken benim gücümü dikkate alacaksın” mesajı vermek istediği belirtiliyor.

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi Direktörü Prof. Mensur Akgün, saldırının zamanlamasıyla ilgili olarak, şunları söyledi: “Türkiye’nin İsrail ile barışması ve Rusya ile bu yönde adımlar atması bölgedeki dengeler açısından çok önemli değişikliklerin olacağının göstergesi. Başbakan da ‘bu açıdan bu saldırının zamanlaması manidar’ dedi.”

PKK’nin IŞİD’e oranla çok daha geniş bir alanda Türkiye’yi tehdit ettiğine dikkat çeken Prof. Akgün, “Ancak PKK’yla yeniden bir çözüm arayışına girilmesi halinde, bu saldırı sonrasında Türkiye PYD ve PKK politikasında yumuşamaya gidip IŞİD’e yönelik daha sert politikalara yönelmesine yol açabilir” ifadesini kullandı.

Kenar: IŞİD sıkıştıkça daha da tehlikelileşiyor

Dış politika yazarı gazeteci Ceren Kenar ise IŞİD’in Irak ve Suriye’de büyük toprak kaybı nedeniyle intikam saldırılarına giriştiği görüşünde:

“Bu kadar büyük bir saldırı çok önceden planlanmıştır. IŞİD, bölgede mevzi kaybettikçe daha tehlikeli hale geliyor. ABD’nin IŞİD’e karşı PYD ile birlikte yürüttüğü operasyonlara Türkiye’nin de zımnen destek vermesi nedeniyle, IŞİD’in Türkiye’ye yönelik bir intikam eylemine giriştiğini düşünüyorum.”

IŞİD’in son dönemin en kanlı eylemlerinden biri olarak gösterilen bu saldırı sonrası bu örgüte yönelik çok daha sert politikalara yönelmesi muhtemel.

K24/İSTANBUL