'Kapının Dışı' Diyarbakır’a açıldı

Diyarbakır Tiyatro Festivalinde Doğu Kürdistan’dan (Rojhılat) tiyatro oyuncuları “Derveyî Derî” (Kapının Dışı) isimli oyun sahneledi.

Güler Sarılı - DİYARBAKIR

Diyarbakır Tiyatro Festivalinde Doğu Kürdistan’dan (Rojhılat) tiyatro oyuncuları “Derveyî Derî” (Kapının Dışı) isimli oyun sahneledi.

Bu yıl altıncısı düzenlenen Diyarbakır Tiyatro Festivali’nde Rojhılat’tan gelen oyuncular, “Derveyî Derî” (Kapının Dışı) isimli oyunla Diyarbakırlı tiyatroseverlerle buluştu. Kürtçenin Sorani lehçesiyle oynanan oyun, izleyicilerden tam not aldı.

Festivalde K24’e konuşan oyunun yönetmeni Rehim Ebdolrehimzade ve oyuncular, Kürt kültürü ve tiyatrosunun gelişimi tiyatrocuların kaynaşması açısından bu tarz festivallerin önemli olduğuna vurgu yaptı.

Oyun, 2. Dünya Savaşı’nda esir düşen bir Alman askerinin hayatını konu alıyor. Bekman isimli asker, esaretinden sonra 3 yıl boyunca dış dünyadan izole bir hayat sürüyor ve yönetimin değişmesiyle özgürlüğüne kavuşuyor ancak Bekman bu kez de yalnızlığın esaretine düşüyor ve gittiği her kapı yüzüne kapanıyor. 9 oyuncuyla sahnelenen “Derveyî Derî”nin Ebdolrehimzade, Diyarbakır’da bulunmaktan duyduğu memnuniyetini dile getirerek tiyatronun evrensel bir dile sahip olduğunu bu yüzden de herhangi bir dil ya da lehçeyle sınırlandırılamayacağını söylüyor.

17 yıldır Kürtçe tiyatro yapan Ömer Şahin de bu tiyatro festivallerinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Festivaller aynı zamanda sanatçıların kaynaşması anlamına gelir. Umarım ileride sadece Türkiye’de değil İran’da ve Güney’de de bu tarz festivaller daha sık yapılır ve böylelikle Kürt sanatçılar arasında sanatsal bir alışverişe vesile olur.”

1893’TEN GÜNÜMÜZE KÜRT TİYATROSU

Kürt tiyatro tarihinde Kürtçe sergilenen ilk profesyonel tiyatro oyunu 1893 yılında Chicago’da düzenlenen uluslararası tiyatro festivalinde seyirci karşısına çıkan “The Kurdish Drama” isimli oyundur.

Saha sonra 1918 yılında Abdurrahman Rahmi Hekkâri tarafından kaleme alınan ve 1918 yılında sergilenen “Memê Alan” oyunu Kürt tiyatrosunun ilk modern tiyatro oyunu olarak kabul ediliyor.

O günlerden bugüne 125 yıldır Kürt tiyatrosu türlü baskı ve engellere rağmen devam ediyor.