Kürt masallarına ilgi az

Batı Kürdistan’ın (Rojava) Kamışlo kentinde 5’inci Kürt Masalları Festivali sönük başladı.

K24 KAMIŞLO

Batı Kürdistan’ın (Rojava) Kamışlo kentinde 5’inci Kürt Masalları Festivali sönük başladı.

Kamışlo’da bugün 5’inci Kürt Masallar Festivali bugün başladı. Festivalde masal ve hikayelere rağbetin az olduğu belirtildi. Masal ve hikayelere ilginin azlığı festivale katılan Kürt yazarları arasında da tartışma konusu oldu.

Bazı yazarlar, insanların masallara ilgisinin azalmasından şikayet ederken, bir kısım yazarlar ise masal yazmayı bırakıp şiire yönelim konusunda eleştiri yapıyor.

K24’e konuşan masal yazarı Ebbas Musa, “Daha önce kısa öykü ve anonim masallar sözlü edebiyatta önemli bir yere sahipti. Şimdi ise bunun tam tersi bir durum yaşanıyor. Masal ve hikayelere ilgi neredeyse yok. Yazarlar bakıyor insanlar daha çok şiirlere ilgi duyuyor, onlar da şiire yöneliyor. Ayrıca yayınevleri de masal kitaplarını yayımlamıyorlar. Onun için son dönemlerde yazarlar daha çok şiir yazıyor” dedi.

K24’e konuşan Suriye Kürt Yazarlar Birliği Başkanı Dilaver Zengi ise, “Kürt yazarlar kısıtlı imkanlarla yazdıkları için sesleri çok duyulmuyor. Bu yüzden uluslararası toplumda yer alamıyorlar. Bu şekilde yazdıkları masal ve hikayeleri çok zayıf kalıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Zengi, “Bir de Kürt yazarların her biri kendi başına bir şeyler yazıyor. Bu da doğru değil. Aralarında birlik olsa yine başarılı olurlar. Ayrıca yazarlar halk masallarına yönelik çalışmalar yapsalar iddialı olabilirler. Ama maalesef o az. Kürt yazarların bunun üzerinde durması gerekiyor” dedi.

Her yıl Kürt Yazarlar Birliği tarafından organize edilen Kürt Masalları Festivali’ne bu yıl 13 yazar katılıyor.

Festival 5 gün devam sürecek.