FLAŞ İDDİA - YPG de katılabilir

Kürdistan Demokrat Partisi - Suriye (KDP-S) üyesi Kawa Azizi, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Şam’la yeni bir anlaşma yaptığını iddia ederek, Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) söz konusu anlaşma kapsamında İdlib operasyonuna katılabileceğini söyledi.

HABER MERKEZİ

Kürdistan Demokrat Partisi - Suriye (KDP-S) üyesi Kawa Azizi, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Şam’la yeni bir anlaşma yaptığını iddia ederek, Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) söz konusu anlaşma kapsamında İdlib operasyonuna katılabileceğini söyledi.

Kdp.info’ya konuşan KDP-S üyesi Kawa Azizi, “PYD ve Şam yönetiminin anlaşması son aşamasına gelmiş durumda” dedi.

PYD’nin Esad yönetimiyle bir sorunu olmadığını belirten Azizi, “PYD, Şam’la anlaştığını açıkça ifade ediyor. Şam’la bir sorunu olmadığını ve YPG’nin rejim güçlerine katılabileceğini beyan ediyor zaten” ifadelerini kullandı.

YPG’nin de İdlib operasyonuna katılabileceğini ileri süren Azizi, “Suriye rejiminin İdlib operasyonuna YPG de katılabilir. PYD savaşa hazır olduğunu açıkladı. Anlaşılan Kürt gençlerini öldürtmeye devam etmek istiyor” şeklinde konuştu.

Suriye’nin yeni anayasa çalışmalarına da değinen Azizi, Cenevre’de yapılacak toplantıda daha önce oluşturulan Anayasa Komitesi’nin çalışmalarına başlaması yönünde karar alınabileceğini belirtti.

Kawa Azizi, yeni anayasaının İdlib operasyonundan sonra yapılmasını öngördüğünü de sözlerine ekledi.

YPG: OPERASYONDA YOKUZ

YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, Suriye’nin idlib kentine düzenlenecek operasyonda yer almayacaklarını söylemişti.

K24 televizyonunda yayınlanan “Basi Roj” programına bağlanan YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, “İdlib operasyonu; Türkiye, İran ve Rusya arasında yapılan Soçi ve Astana’daki pazarlıkların devamıdır. Rusya ve Türkiye Suriye’de siyasi çözüm ve istikrarın sağlanmasını istemiyor” demişti.

YPG’nin İdlib operasyonunda rejim güçlerine destek vereceği iddiaları hakkında Mahmud, “Bu tür haberlerin doğruluğu yoktur. Türkiye’ye yakın bazı basın kuruluşları bu haberleri servis etti. İdlib operasyonu; Rusya ile Türkiye arasındaki bir tiyatrodur, onların çıkarınadır, Suriye halkının değil” ifadelerini kullanmıştı.

Nuri Mahmud, şunları kaydetmişti:

“Afrin savaşından beri Suriye’de gördüğümüz şey, Rusya’nın savaştığıdır, Suriye ordusunun değil. Suriye rejiminin Afrin’e gelerek Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumasını istedik ancak onlar o irade ve kararlılığa sahip değildi. Şimdi de İdlib’de Suriye başaramaz. Savaş olacaksa Rusya savaşacaktır.”

RUSYA İDLİB’İ BOMBALADI

Rus savaş uçakları dün İdlib'in batısındaki Cisir eş Suğur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama'nın kuzeyindeki Zeyzun bölgelerinde sivil yerleşim yerlerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurmaya başladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, yaptığı açıklamada, "Hımeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20 saldırı düzenledi" ifadesini kullandı.

Saldırıyla ilgili Kremlin'den yapılan açıklamada " İdlib 'deki teröristler Suriye'deki Rus üsleri için tehdit. İdlib'deki son durum Tahran zirvesinde ele alınacak" ifadelerine yer verildi.