K24 ÖZEL - İnternette listebaşı 4 Kürt ili

K24 Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube’da en aktif Kürt illerini araştırdı.

Hozan Adar

Dünya nüfusunun yüzde 40’ına denk gelen sosyal medya kullanıcı sayısı 3 milyar kişiye tekabül ediyor.

İnsanlar yaşadıkları sevinç ve mutluluklarını, özel anılarını sosyal medya platformları üzerinden paylaşıyor.

Sosyal ağlar günümüzde iletişim kurmanın daha da ötesinde, kendini ifade etmenin en önemli araçlarından biri olarak görülüyor. Gelişmeleri anında öğrenmek, başkalarının hayatlarını takip etmek ve "ben de buradayım" demenin yolu artık sosyal medyadan geçiyor.

K24 Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube’da en aktif Kürt illerini araştırdı.

Google ve sosyal medya analizinden derlediğimiz bilgilere göre; 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) kurulan Facebook’a en çok giren Kürt illerinin başında Urfa geliyor.

Urfa’dan sonra Facebook’a giren diğer Kürt illeri ise Kars, Iğdır, Dersim, Antep, Diyarbakır, Malatya, Muş, Adıyaman, Bitlis, Batman, Ağrı, Erzurum, Bingöl, Siirt, Mardin, Elazığ, Şırnak, Hakkâri ve Van olarak sıralanıyor.

TWİTTER’DA DERSİM

2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) kurulan, kullanıcıların bir tweet’te 280 karakter ile sınırlı olduğu Twitter’a en çok giren Kürt illerinin ilk sırasında Dersim var.

Dersim’den sonra sırasıyla, Hakkâri, Erzurum, Ağrı, Elazığ, Bingöl, Urfa, Muş, Diyarbakır, Bitlis, Siirt, Batman, Antep, Van, Iğdır, Malatya, Kars, Şırnak, Adıyaman ve Mardin geliyor.

INSTAGRAM’DA ADIYAMAN

Akıllı telefonlarda kullanılan popüler bir fotoğraf ve video paylaşım uygulaması olan Instagram’a en çok giren Kürt illerinin başında Adıyaman geliyor.

Adıyaman’ı takip eden diğer iller sırasıyla şöyle: Ağrı, Elazığ, Batman, Erzurum, Malatya, Bingöl, Urfa, Van, Antep, Iğdır, Bitlis, Siirt, Diyarbakır, Muş, Şırnak, Hakkâri, Dersim, Mardin ve Kars.

YOUTUBE’DA ŞIRNAK

Dünyanın en büyük video barındırma ve paylaşım sitesi olan YouTube’a giriş yapan Kürt illerinin ilk sırasında Şırnak var.

Şırnak’ı sırasıyla, Van, Mardin, Adıyaman, Elazığ, Hakkâri, Batman, Bingöl, Ağrı Siirt, Erzurum, Bitlis, Malatya, Antep, Diyarbakır, Iğdır, Muş, Kars, Urfa ve Dersim takip ediyor.