Senatör Graham'den YPG yorumu: ABD terk etmemeli

ABD siyasetinin önde gelen isimlerinden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, YPG'nin ABD'ye DAİŞ’i yenme konusunda yardım ettiğini ve ABD'nin kendisine yardım edenleri terk etmemesi gerektiğini söyledi.

HABER MERKEZi

ABD siyasetinin önde gelen isimlerinden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, YPG'nin ABD'ye DAİŞ’i yenme konusunda yardım ettiğini ve ABD'nin kendisine yardım edenleri terk etmemesi gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Senatoda Cumhuriyetçi senatörlerle yaptığı görüşmeye katılan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Senatör Graham, görüşme sonrasında AA’ya ABD’nin YPG’ye desteğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Graham, YPG'nin ABD'ye DAİŞ’i yenme konusunda yardım ettiğini ve ABD'nin kendisine yardım edenleri terk etmemesi gerektiğini belirtti.

“TÜRKİYE’YE GİDEBİLİRİM”

Graham, Türkiye'nin güvenlik endişesini anladığını dile getirerek "Türkiye'nin endişeleri konusunda hassas olduğunu" söyledi.

Senatör Graham, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu uzun zamandır görüyorum. Oldukça hassas bir denge. Orada DAİŞ gibi korkunç bir düşmanla savaşan müttefiklerimizi terk etmek istemiyoruz. Ama Türkiye'nin YPG'nin bazı unsurlarıyla yaşadığı problemi de anlayışla karşılıyorum. Umuyorum ki Suriye'deki faaliyetlerimizin Türkiye'nin güvenliğini tehlikeye atmadığı konusunda Türkiye'nin kendini güvende hissettiğinden emin olduğumuz bir yol buluruz. Bunları konuşmak için yakın bir zamanda Türkiye'ye gidebilirim."

Graham, son zamanlarda, YPG'ye destek veren açıklamalarıyla dikkati çekerek Türkiye'de tepki topladı. Özellikle Trump'ın Suriye'den çekilme kararı sonrası Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, çekilmek için DAİŞ’in tamamen imha edilmiş olması, İran'ın boşalan yerlere yerleşmemesi ve "Kürt müttefiklerimiz korunması" gibi şartların sağlanması gerektiğini savunmuştu.

Bunun ardından, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Graham'ın kullandığı "Kürt müttefikler" ifadesine ilişkin açıklama yapmış, "Teröristler müttefikiniz olamaz. Tıpkı DEAŞ'ın Müslümanları temsil etmediği gibi, PKK da Suriye'deki veya başka bir yerdeki Kürtleri temsil etmez" değerlendirmesinde bulunmuştu.