Çavuşoğlu: YPG yeni müttefikler aramaya başladı

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “YPG, ABD’nin çekilmesini öngörerek kendisine yeni müttefikler aramaya başladı. Geçmişte Rusların YPG ile ilişkileri iyiydi. Biz onlara bu konuda sitem edince ‘ABD’nin kontrolüne girmesinden iyidir’ diyorlardı” dedi.

HABER MERKEZİ

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “YPG, ABD’nin çekilmesini öngörerek kendisine yeni müttefikler aramaya başladı. Geçmişte Rusların YPG ile ilişkileri iyiydi. Biz onlara bu konuda sitem edince ‘ABD’nin kontrolüne girmesinden iyidir’ diyorlardı” dedi.

Hürriyet’e konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye ile ilgili açıklamalar yaptı.

Çavuşoğlu, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurulmasına ilişkin “ABD’liler rejimin girmesini istemiyorlar. Bizim açımızdan ise buraya rejimin girmesi güvenlik endişelerimizi ortadan kaldırmaz. Çünkü rejimle YPG, Türkiye’ye karşı birleşebilir. O yüzden bu güvenli bölge bizim için önemli” ifadelerini kullandı.

“YPG, ABD’nin çekilmesini öngörerek kendisine yeni müttefikler aramaya başladı” diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Geçmişte Rusların YPG ile ilişkileri iyiydi. Biz onlara bu konuda sitem edince ‘ABD’nin kontrolüne girmesinden iyidir’ diyorlardı. Amerikalılar da tersini söylüyordu. Ama Ruslar anladılar ki YPG’liler her iki tarafı da kullanmaya çalışıyor. YPG, rejim dahil herkesle işbirliği içine girebilir.

ABD, Fırat’ın doğusundan çekildikten sonra buralara ya da Münbiç’e rejimin girmesinin iki mahsuru var. Birincisi, ABD’liler, ‘Rejim demek İran demek’ diyor. Dolayısıyla rejimin girmesini istemiyorlar. İkincisi, bizim açımızdan ise buraya rejimin girmesi bizim güvenlik endişelerimizi ortadan kaldırmaz. Çünkü rejimle YPG, Türkiye’ye karşı birleşebilir. O yüzden bu güvenli bölge bizim için önemli.”

“BAZI BATILI ÜLKELER HTŞ’YE PARA VERİYOR”

En büyük sorunun Heyet Tahrir el Şam’ın (HTŞ) İdlib’den ayrılınca nereye gideceği olduğunu belirten Çavuşoğlu,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“En büyük soru bu. Rusların ortak harekât teklifi var. ‘Bunları burada temizleyelim’ diyor. Kaynak ülkelere baktığımız zaman bize gelmesinler de ne olursa olsun diyorlar. (Muhtıradan sonra HTŞ güç kazandı mı?) Güç kazanması için dışarıdan insan devşirmesi lazım. İnsan devşirme artık bitti. Oraya geçişler de yok. Artık kaynak ülkelerden de eline fazla bir şey geçmiyor.

İkincisi, daha fazla silah elde etmesi lazım. Ama bir gerçeği ben de biliyorum. Bazı Batılı ülkeler, İdlib muhtırasının bozulması için HTŞ’lileri teşvik ediyor. Para veriyorlar, ihlallerde bulunsun diye teşvik ediyorlar. Bir, İdlib muhtırasının bozulması için. İki, sırf biz yapıyoruz diye anayasa komisyonunun kurulmaması için çaba sarf eden koalisyonun içinde ülkeler var.”

“RUSLAR GÜVENLİ BÖLGE ÖNERİSİNE KARŞI DEĞİL”

Çavuşoğlu, “Ruslar güvenli bölgeye karşı mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Ruslar güvenli bölgeye karşı değil. Zaten ABD’nin açıklamasından sonra güvenli bölgeyle ilgili açıklamalara bakarsanız özellikle Türkiye’nin endişelerinin karşılanması gerektiğini söylüyorlar. Güvenli bölge konusunda Rusların bir karşıtlığı yok. Moskova’daki toplantıda da bunu gördük. Ortada bir fikir var. Ama ABD (güvenli bölgeden) tam olarak ne anlıyor? Burada Rusya’nın rolü ne olacak? Bunlarda bir netlik yok. 5 Şubat’ta yüksek düzeyli ortak çalışma grubunda ele alınacak. (Güvenli bölgeyi Türkiye mi dolduracak?) Şu anda netlik kazanmış değil. Müzakere edilen konular.”