Erdoğan: Mutabakatlar bitti, yarın görüşmeler yapılacak

Erdoğan, "Bir taraftan ABD, bir taraftan Rusya ile 120 ve 150 saatlik yaptığımız mutabakatlar bitmiş bulunuyor. Yarın yapılacak görüşmelerimiz var" dedi.

HABER MERKEZİ

Erdoğan, "Bir taraftan ABD, bir taraftan Rusya ile 120 ve 150 saatlik yaptığımız mutabakatlar bitmiş bulunuyor. Yarın yapılacak görüşmelerimiz var" dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin 9 Ekim’de Rojava’ya yönelik başlattığı operasyon hakkında konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Barış Pınarı için bizi arayan liderlerden neredeyse hiçbiri kayıplarımız ve yaralılarımız konusunda üzüntü beyan etmemiştir. Terörle mücadele sürecinin bir önemli sonucu da dünyada terör örgütlerine gösterilen ikircikli ifadeyi ortaya koymasıdır. Bizden başka Suriye ile ilgilenen herkesin önceliğinin petrol kaynaklarını kontrol etmek olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.”

“Suriye'ye baktığında petrol veya güç temerküzü fırsatı değil de sadece insan, sadece can, sadece kardeş gören tek ülke Türkiye'dir” diyen Erdoğan, şunları ifade etti:

“Türkiye'den başka her kim Suriye'de derdinin halkın geleceği olduğunu söylüyorsa, açık konuşuyorum, yalan söylüyordur. Biz insan olmanın, Müslüman olmanın, Türk olmanın gereği olarak onurlu duruşumuzu sürdüreceğiz. Bizim milletimiz kadar soykırıma uğramış bir başka millet yoktur. 1400 yıldır insanlığı aydınlatan İslam'ın en iyi temsilcisi olmayı başardık.”

“150 SAATLİK SÜRE SONA ERDİ”

22 Ekim’de Soçi kentinde Rusya ve Türkiye arasında varılan mutabakatın bugün akşam saatlerinde sona erdiğini anımsatan Erdoğan, “Rusya YPG'nin çekildiğini söyledi. Rusya ile görüşmeler yarın sürecek” diye konuştu.

SOÇİ MUTABAKATI: YPG ÇEKİLECEK, RUSYA-TÜRKİYE DEVRİYESİ BAŞLAYACAK

22 Ekim'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Erdoğan'ın 6 buçuk saatlik görüşmesinin ardından varılan mutabakat, Türkiye'nin Rojava’da yürüttüğü Serêkaniyê ve Girê Spî arasındaki yaklaşık 120 kilometrelik alanda ordusunu bırakmasını temin ederken, sınırın diğer bölümlerine Rusya ve Suriye güvenlik güçlerinin girmesini öngörüyordu.

Bunun gerekçesi olarak da "YPG'nin 30 kilometre güneye çekilmesini sağlamak" veriliyor.

Bu işlemin 23 Ekim yani Çarşamba günü öğlen saatlerinde başlaması ve 150 saat sürmesi konusunda da uzlaşılmıştı:

"23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00'den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km'nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır."

Mutabakatta aynı maddenin devamında, "aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır" ifadeleri yer almıştı.

Bu ifadeye göre Rusya ve Suriye güvenlik güçlerinin sınırın 30 kilometre derinliğine kadar YPG'nin çekilmesini sağlamalarının ardından, 23 Ekim saat 12.00'de başlayan 150 saatin bitişinde, Serêkaniyê-Girê Spî arası ve Kamışlo dışında kalan sınır bölgelerinde, sınırın 10 kilometre derinliğine kadar Türkiye ve Rusya orduları, ortak devriye görevine başlayacak.