ABD: İdlib için Türkiye'ye mühimmat sağlayamaya hazırız

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD'nin Türkiye'ye İdlib için mühimmat sağlamaya hazır olduğunu bildirdi. ABD Ankara Büyükelçisi David Satterfield'den ise "Türkiye'nin hava savunma desteği talebini inceliyoruz" açıklaması geldi.

HABER MERKEZİ

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD'nin Türkiye'ye İdlib için mühimmat sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Türkiye'de temaslarda bulunan Jeffrey, gazetecilere verdiği demeçte, ABD'nin Türkiye'ye İdlib için mühimmat sağlamaya hazır olduğunu belirterek "Türkiye bir NATO müttefiki. Ordunun çoğu Amerikan ekipmanı kullanıyor. Mühimmatların hazır ve kullanılabilir olmasını sağlayacağız" ifadelerini kullandı. 

ABD Ankara Büyükelçisi David Satterfield'den ise "Türkiye'nin hava savunma desteği talebini inceliyoruz" açıklaması geldi.

Satterfield ise Washington'un Ankara'nın hava savunma sistemleri talebini incelediğini söyledi.

Bugün Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Jeffrey ve Satterfield ile bir aray gelmişti.

Görüşmede, başta İdlib olmak üzere ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunulmuştu. 

CRAFT: ESAD ARTIK VARLIĞINI SÜRDÜREMEZ

Öte yandan, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft, Hatay’da geçici barınma merkezini gezdi. Craft, Hatay’daki temaslarının ardından açıklamalarda bulundu.

Sınır kapılarının açık tutulması gerektiğini belirten Craft'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

“- ABD'nin dünyanın son umudu olduğu gerçeği konusunda önemli şeyler gördüm. Türk hükümetine de çok teşekkür ediyoruz. 

- 108 milyon dolarlık ek fon ayrıldı. Burada gördüklerimiz 108 milyon doların çok ötesinde. BM’de söyleyeceğiz artık yeter. Esad'ın çok uzun süredir devam eden saldırıları var. Esad artık varlığını sürdüremez. Rus yönetimine bir ateşkes üzerinde anlaşmalarını söyledik. 

- Güvenlik konseyine döndüğüm zaman şunun altını çizeceğim sınırların açık tutulması gerekiyor. Diyaloğa başlanması gerekiyor. Temmuz ayı öncesinde bu geçişler sağlanmalı ve insani yardımı da sınırların açık tutulmasıyla sağlanması gerekiyor. Önemli olan bu iki sınır kapısından geçişlerin sürdürülebilmesi. Mevcut sınır kapılarını açık tutulması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Üçüncü bir sınır kapısı da açılabilir.”