HDP ve CHP’li 3 ismin vekilliği düşürüldü

HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP'li Enis Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürüldü.

HABER MERKEZİ

HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP'li Enis Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürüldü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisioğulları ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun Yargıtay tarafından kesinleşen cezalarının Meclis Genel Kurulu'nda okunmasının ardından üç ismin vekilliği düştü.

Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında kalan 18 aylık cezasını yatmak için teslim olacağını belirterek, kararın kendisi için bir sürpriz olmadığını söyledi.

Berberoğlu, “Demokrasi için bir bedel ödenecekse bu bedeli önce CHP’liler öder” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN İLK TEPKİ

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter'daki mesajıyla karara tepki gösterdi.

CHP lideri, "Enis Berberoğlu'nun Milletvekilliğinin düşürülmesi, içinde yaşadığımız 20 Temmuz Sivil Darbe sürecinin bir sonucudur, millet iradesinin yok sayılmasıdır. Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz" dedi.

LEYLA GÜVEN: KÜRTLERE KARŞI DARBE

Milletvekilliği düşürülen Leyla Güven ise "Türkiye Cumhuriyeti devleti demokratik siyaset yürüten Kürtlere karşı sürekli bir darbe halinde. Darbenin illa silahlı olması gerekmiyor. Siyasi darbeler en çok da Kürtlere uygulanıyor" diye konuştu.

"Evet CHP'nin de bir milletvekili var ama CHP'nin bunda sorumluluğu da var" diyen Güven "2016'da dokunulmazlıklar kaldırıldığında HDP ile birlikte hareket etmiş olsalardı belki bugün bunları yaşamayacaktık" ifadelerini kullandı.

Güven "Yaşamın her alanında siyaset yapmaya devam edeceğiz" dedi.

“KCK ana davasında” yargılanan HDP milletvekilleri Leyla Güven, Musa Farisoğulları’na verilen hapis cezaları Yargıtay tarafından 24 Eylül 2019'da onanmıştı. CHP’li Berberoğlu ise “MİT TIR'ları görüntülerini basına sızdırdığı” gerekçesiyle 5 yıl 10 ay hapis cezasını almış ve bu ceza da Yargıtay tarafından onanmıştı.

Milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu’nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine de karar verilmişti.

Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları hakkındaki yargı kararları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bekletiliyordu.