HDP’li Geveri hakkında ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava

Geveri'nin, "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", "örgüt propagandası yapmak" ve "örgüte üye olmak" suçları işlediği gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet ve 35 yıla kadar hapsi istendi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa değişikliği kapsamında dokunulmazlığı kaldırılan HDP milletvekili Adem Geveri'nin 2015 yılının 28 Eylül, 18 Mart ve 27 Nisan tarihinde yaptığı konuşmalarla ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Hazırlanan iddianame, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, Geveri'nin yaptığı konuşmalarda örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle sanığın "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", "örgüt propagandası yapmak" ve "örgüte üye olmak" suçları işlediği gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet ve 35 yıla kadar hapsi istendi.

Geveri'nin 27 Nisan'da HDP'nin seçim bürosu açılışında yaptığı konuşmada, "Bende bir evladınız olarak Azadi Hareketi ve HDP ile Kürdistan için bir ittifak yaptık, biz adil bir sistem kuracağız. Hak, adalet, özgürlük gerilladır, Öcalan'dır” sözleriyle örgütün propagandasını yapmak suçunu işlediği ileri sürüldü.

İddianamede, 28 Eylül 2015'te kent merkezindeki bir parkta konuşan Geveri'nin "Çocuklar asimile edilmektedir. Biz nasıl yıllardır tek dil üzerinden eğitimi, tek millet, tek bayrak söylemini protesto ediyorsak, bu yılda sivil toplum kuruluşları ve parti olarak bir haftalık boykota destek çıkarak çocuklarımızın bu eğitimi görmesini istemiyoruz” sözlerine de yer verildi.

İddianamede, şüphelinin savunmasının alınması amacıyla usule uygun yapılan çağrı kâğıdı tebliğine rağmen Van Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat etmediği vurgulanarak, ilgili sevk maddelerince cezalandırılması talep edildi.