Yeni anayasa taslağı önümüzdeki hafta Meclis’e geliyor

Türkiye yeni bir anayasa ve sisteme doğru gidiyor. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Türkiye’de sistem değişikliğini de içeren yeni bir anayasa taslağı üstünde anlaşmaya vardı û önümüzdeki hafta bu taslağın meclise sunulacağını duyurdu. Diğer muhalefet partileri ise bu şekilde anayasanın ve sistemin değiştirilmesinden rahatsızlıklarını dile getiriyor.

 Türkiye’nin Başbakanı ve AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Aralık’ta, Türkiye’de sistem değişikliğini de getiren yeni bir anayasa taslağı üzerinde anlaştıklarını bildirdiler. Ana muhalefet Partisi CHP’nin yetkilileri ise değişiklik taslağının bütün güçleri tek bir elde topladığı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Hukukçuların da siyasi partilerine göre taslağa yaklaşımı değişiyor.

Akar : Darbeci anayasa yerine demokratik ve sivil bir anayasa hazırlıyoruz

Avukat ve AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Dara Akar Kurdistan24’e yaptığı açıklamada muhalefet partilerinin tepkilerinin gereksiz olduğunu, var olan anayasanın darbecilerin anayasası olduğunu; sivil ve demokratik bir anayasayla değiştirilmesinin bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Akar AKPARTİ olarak bu değişiklik taslağıyla reformcu ve  sivil bir anayasanın hazırlığını yaptıklarını sözlerine ekledi. 

Muhammed Dara Akar Konuşmasında “Bir darbe anayasası olması sebebiyle değiştirilmesi gerekiyor. Türkiye’nin demokratik ve sivil bir anayasaya ihtiyacı var. Bu süreç de başlamıştır, bundan sonraki süreçlerde de biz kapsamlı hukuk, yargı ve anayasal reformlarını hep beraber göreceğiz.” İfadelerine yer verdi.

Muhalefet güçler ayrılığının kaldırılmasından rahatsız

Taslağa muhalefet olan partiler ise üniversitelere rektör atamalarından, kararnameler çıkarmaya ve yargıya atamalara kadar birçok erkin Partili Cumhurbaşkanında toplanmasının demokrasinin önünü tıkayacağını ve antik demokratik uygulamaların önünü açacağını savunuyor. 

HDP Diyarbakır İl Başkanı Avukat Cebbar Leygara da, değişikliklerin demokrasi kriterlerine doğru yapılması gerektiğini söyledi ve hem Başkan ya da Cumhurbaşkanının yetkileri, hem de devletin otoritesinin kurumlara ve yerel yönetimlere dağıtılması gerektiğini ifade etti.

Cebbar Leygara da konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Devletin bütün yetkilerinin bir kişinin elinde toplaması anti demokratik bir durumdur. Dünyadaki devlet deneyimlerinde bunun örneklerini görmüşüzdür. İşte Hitler Almanya’sında, Musolini İtalya’sında bundan dolayı biz bu güç ayrılığının olmasını savunuyoruz.”

Önümüzdeki hafta Türkiye’nin gündemi yeni anayasa olacak

İktidar partisi olan AK Parti, MHP’nin desteğiyle taslağı mecliste en az 330 olumlu oyla kabul edilmesini sağlayıp referanduma götürmek istiyor. CHP ve HDP ise sistemin ve Anayasanın bu şekilde değiştirilmesine karşı çıkıyor. Anlaşılan önümüzdeki hafta Türkiye’nin gündemi bu taslakla ilgili tartışmalar belirleyecek.

Sıddık Eren – Kurdistan24 – Diyarbakır