Parmak hareketleriyle telefonlar şarj edilebilecek

Mühendisler, düşük frekanslı hareketi elektrik enerjisine dönüştürerek elektronik aletlerin çalıştırılmasını sağlayabilecek bir cihazı test ediyorlar. Bu fikrin amacı boşa harcanmış enerjiyi toplamak ve bu harcanan enerjiyi kullanılabilir hale getirmek. Örneğin dokunmatik ekrana dokunan parmaklardan telefon ya da tablet şarj edebilmek.

Pensilvanya Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörü Qing Wang, "Konseptimiz, insan hareketi veya okyanus dalgaları gibi düşük frekanslı hareketleri elektriğe dönüştürmenin bir yolunu özel olarak tasarlamak" diyor.

Mekanik enerjiyi toplayan ve elektriğe dönüştüren aygıtlar, giyilebilir elektronik cihazları ve tıbbi cihazları güçlendirmek için yaygın olarak kullanılıyor. Piezoelektrik etkiyi temel alan bu aygıtların en yaygın ve en verimli olanı yüksek frekansta saniyede 10'dan fazla titreşimle çalışıyor. Ancak daha düşük frekanslarda performansları kayda değer bir şekilde düşüyor.

Profesör Wang, "Şu anda, düşük frekanslarda, başka hiçbir cihaz bunu başaramayabilir. İşte bu yüzden bu konseptin heyecan verici olduğunu düşünüyorum." diyor. 

Telefonun enerji ihtiyacını karşılayacak

Cihaz, polikarbonat zar ile ayrılmış, karşıt yüklü hareketli iyonlarla iki nanokompozit elektroddan oluşuyor. Mekanik bir kuvvet uygulandığında, iyonlar zar boyunca yayılarak bir doğru akım oluşmasını sağlıyor.

Wang, "Cihaz polimer olduğundan esnek ve hafiftir. Bir sonraki nesil akıllı telefon ile birleştirildiğinde, batarya için gereken enerjinin yüzde 40'ını sağlamayı umuyoruz." diyor.

Optimizasyon, akıllı telefonlara ve tabletlere entegre işlemleri ilerleyen zamanlarda gerçekleşecek. Samsung, the China Scholar Council ve the National Natural Science Foundation of China  projeyi destekliyor.

Kaynak: Futurity