PSK: Anayasa değişikliği Kürt sorununa çözüm getirmiyor

PSK, ikinci tur görüşmeleri devam eden 18 maddelik Anayasa değişikliğinin hem Kürt sorununa hem de demokratikleşme sorununa çözüm getirmediğini belirterek, sorunların çözümüne yönelik köklü değişikliklere gidilmesini talep etti.
kurdistan24.net

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), ikinci tur görüşmeleri devam eden 18 maddelik Anayasa değişikliğinin hem Kürt sorununa hem de demokratikleşme sorununa çözüm getirmediğini belirterek, sorunların çözümüne yönelik köklü değişikliklere gidilmesini talep etti.

Kürdistan 24’e açıklamalarda bulunan PSK Genel Başkana Yardımcısı Bayram Bozyel, yeni Anayasanın demokratik ve özgürlükçü bir ortamda yapılması gerektiğini vurguladı.

Parti olarak Anayasa değişikliği ile ilgili önerilerini 10 halinde hazırladıklarını açıklayan Bozyel, söz konusu maddelerin Kürt sorununun çözümüne yönelik değişiklikler içermesinin şart olduğunu, bunun için de federatif bir sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi. Yeni anayasa çalışmalarının demokratik ve barışçıl bir ortamda, toplumsal katılımla gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Bayram Bozyel, “tekçi” zihniyetin terk edilmesini istedi.

YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENDİRİLMELİ

Bozyel, şöyle konuştu: “Yeni anayasada özgürlükleri savunan bir anlayış hakim olmalıdır.  Yargının bağımsızlığı esas alınmalı, inanç özgürlüğü teminat altına alınmalı ve laik sistem korunmalıdır. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve bu bağlamda merkeziyetçi anlayışın geride bırakılması şarttır. Sosyal devlet anlayışı hakim kılınmalı ve bütün yurttaşların eğitim, sağlık, barınma ve güvenlik haklarından eşit şekilde yararlanması sağlanmalıdır.”

Kürdistan 24 / DİYARBAKIR – Mahir Yüksel