Birleşik Kürt diasporası ve lobisi oluşumunda önemli bir adım

Kurd24

Bir dönem önce Kürdistan Başkanı Sayın Mesud Barzani’nin öncülüğünde Kürt diasporasının birleştirilmesi, ortak bir örgütlenmeye kavuşması; güçlü bir Kürt lobisinin oluşturulması için önemli bir çalışma başlatıldı. Bu çalışmanın başlatıldığı zaman, Tüm dünya Kürtleri tarafından sevinçle karşılanan ve desteklenen bir çalışma oldu. Bu konuda yetkili ve diasporadaki görevli arkadaşların çalışma metoduna değişik ülkelerden itirazlar ve eleştiriler olmasına rağmen, önemli bir aşamada bir kongrenin yapılması kabul haline geldi.

Kongrenin yapılmasına karar verildiği aşamada, Kürdistan’ın başkenti Hewlêr’de kongrenin yapılması da benimsendi. Başkan Mesud Barzani de kongrenin Kürdistan’da yapılmasını uygun gördü.

Diaspora üyeleri aynı zamanda kongreyi bir tanıma kavuşturdular.  Kongre, “Kürt Diasporası Konfederasyonu Kongresi” olarak adlandırıldı. Kongrenin isminden de diaspora için konfederal bir örgütlenmenin yapılması ilk planda kabul edilmiş oluyor. Dışarıdan bakan açısından da anlaşılır bir konu oluyor. Kongre, iki gün, 4 - 5 Aralık tarihlerinde Hewlêr’de devam etti ve sonuçlandı.

Başkan Barzani’nin Ofisi’ni her açıdan, kongre salonunun tekniği anlamında, misafirleri karşılama, yerleştirme, kongreye getirip götürme konusunda mükemmel bir organizasyon yapmıştı. Kürdistan Başkanı Sayın Mesud Barzani’nin şahsında ofis yetkililerini ve çalışanlarını içtenlikle kutluyorum.

                                      ******

Kongreye, Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği, KDP, diğer Kürdistan siyasi parti yetkilerinin ilk gün kongreye katılmaları; Başkan Barzani’nin güçlü ve anlamlı destekleyici konuşması, kongreye ve yapılmakta olan diaspora çalışmaya büyük ve hem de kurumsal bir destek olduğunu gösteriyordu. Daha açık bir ifade ile Kürdistan Bölgesi bu çalışmanın arkasından olduğunu, desteklediğini gösteriyordu. Bu yaklaşım ve destek kongre için büyük bir avantaj, kongre delegeleri için de büyük bir moraldi. Kongre delegelerinin bu desteği iyi değerlendirmeleri gerekirdi.

Kongrenin birinci gününde açılışla birlikte, misafirlerin, Hewlêr Valisi ve Başkan Barzani’nin konuşmasından sonra kongre divanının teşkili yapılmadı. Divanın teşkil edilmemesi, kongreyi yönetimsiz hale getirdi, bu durum aynı zamanda kongrede üretken çalışmaların ve tartışmaların yapılmasını engelledi. Bir zaman sonra kongrede dağınıklığa ve disiplinsizliğe yol açtı.

Kürdistan’ın kuzeyinde İsveç’in bir vatandaşı olarak ve bir misafir olarak vicdanen gözlemimi ve tespitimi yaparsam: Kongre delegelerinin zamanı çok iyi değerlendiremediklerini, zamanı boş geçirdiklerini söylemek zorundayım. Böylesine önemli, bütün dünya Kürtlerinin gözünün ve kulağının üzerinde olduğu bir kongrede örgütlenmenin tüzüğü/yönetmenliği hakkındaki tartışmaları bir tarafa bırakırsak, başka hiçbir temel konu: Tüzüğe uygun olarak örgütlenmenin nasıl canlı hale geleceği, diaspora konfederasyonunun programı, ilkeleri, lobinin oluşturulması, değişik ülkelerde diasporanın nasıl örgütleneceği, çalışma gruplarının projeleri ve önermeleri konuşulmadı. Kongrede hayati önermelerin alınması sağlanmadı.

                                       *****

Kürt diasporası bütünlüklü bir diaspora değil. Çünkü parçalanmış Kürt milletinin ve Kürdistan’ın diasporasıdır. Bundan dolayı dünyadaki diğer diasporalara benzeyen yanları olduğu halde, niteliksel olarak benzemeyen yanları var. Bu nedenle çok özgün bir diasporadır. Birleşik yapısının ortaya çıkarılmasında örgütlenmenin özgünlükleri, yapılacak işler de bütüne ve parçalara göre ele alınmak ve çözümlenmek zorundadır.

Çok açık ki Kürt diasporasının ve lobisinin, her Kürdistan parçası ile ilgili yapacağı farklı çalışmalar var, bunun için de farklı programların bir bütünlük içinde sürdürülme durumu var. Dünyada Kürt diasporasının oluşması, 1960 yılından sonra gerçekleşti. Kürdistan’da Eylül Devrimi ile başladı. Kürdistan’ın kuzeyinde milli ayaklanmalar, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbeleri sonrası, İran’da 1968 milli ayaklanma ve 1979 Kürdistan’daki milli ayaklanma sonrası, Kürdistan’ın batısında Baas rejiminin baskısıyla başlayan, 2011 yılındaki iç ayaklanma sonrası oluştu.

Kürt diasporası ve lobisi 1960’den sonra örgütlenemeye başladı. Bütün parçaları kapsayan, sadece belli bir parçayı kapsayan, ideolojik nitelikli, nasyonalist nitelikli, kitlesel, siyasi parti ve örgütlere bağlı örgütlenmeler yapıldı.

Kürt Diaspora Konfederasyonu önünde bu örgütlenmeler kitlesel milli çıkarları savunan bir konfederal yapıya kavuşturulması önemli bir sorun olarak durmaktadır. Bu başlı başına yetenekli, tecrübeli insanların işidir. Elbette Kürt Diaspora Konfederasyonu yöneticileri de buna öncülük edecekler ve yol göstericilik yapacaklar. Diaspora bünyesindeki bu konuda beceri ve yetenek sahibi olan, dil bilen, Kürdistan’ının bütün parçalarını iyi tanıyan kişiler olması gerekir. Kongrede bu konuda alternatif ve çerçeve görüşler sunulmadı ve karar altına alınmadı. Bu büyük bir eksiklik olarak orta yerde duruyor. Kongrede “nasıl bir lobi ve oluşumu” konusunda da hiçbir tartışma olmadı.

Çok açık ki Başkan Barzani’nin de ifade ettiği gibi, bu çalışmaların en büyük amaçlarından biri de belki de birincisi, Yahudilerin, Ermenilerin, bütün dünyadaki diğer milletlerin lobileri gibi güçlü, nitelikli, kaliteli, ehlilerden oluşan bir lobi oluşturmaktı. Ya da bunun için çerçeve anlayış belirlemekti.

Kürt Lobisi, Kürt milletinin devletleşmesi ve ulusal genel çıkarları için hem de farklı iktidar, devlet, yapısal idari ve ekonomik ilişkilerini taşıyan/yaşayan Kürdistan parçaları için lobi faaliyeti sürdürecek. Kongrede bu konuda kapsamlı bir tartışma yapılmadı.

Umut ederim ki kongrenin seçtiği Konfederasyon Yönetim Kurulu bu sorun başta olmak üzere, diasporanın tüm sorunlarını planlı ve programlı bir şekilde ele alıp çözümler.

 

*kurdistan24.net/tr’de yayımlanan yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Yazılar K24 Medya’nın kurumsal bakışıyla örtüşmeyebilir. Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir