HDP'li Yıldırım: Ahmet Türk'ün raporu hazır ama mahkemeye verilmiyor

Ahmet Türk adına adli tıp tarafından hazırlanan sağlık raporuna da değinen Yıldırım, raporun mahkemeye verilmediğini kasten verilmediğini iddia etti.
kurdistan24.net

Hasan Kako

K24/Diyarbakır- 17 Kasım 2016’da İçişleri Bakanlığı tarafından Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı görevinden alınan Ahmet Türk,  Kızıltepe Belediyesi eski Başkanı Ferhan Türk ve Hizan eski Belediye Başkanı İhsan Uğur ile birlikte Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 154 sanıklı KCK ana davasında ifade verdi.

Duruşmayı  izlemek amacıyla mahkeme salonunda bulunan HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, HDP Mililetvekilleri Meral Danış Beştaş, Feleknas Uca, Osman Baydemir, Nadir Yıldırım ve Nimettullah Erdoğmuş da mahkeme sonrası basın mensuplarının karşısına geçti.

"Ahmet Türk'ün raporu hazır ama mahkemeye verilmiyor"

Ahmet Türk'ün tutuklanmasına ilişkin dava hakkında değerlendirmede bulunan HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, Türk'ün sağlık sorunlarının cezaevinde tutulmasına el vermediğini, bunu mahkemeye kanıtlamak için rapor hazırlandığını ve Türk'ün bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Açıklamasında Ahmet Türk adına adli tıp tarafından hazırlanan sağlık raporuna da değinen Yıldırım, "Ahmet Türk 74 yaşında ve ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Ahmet Türk ile ilgili hazırlanan Sağlık Kurulu Raporunda ‘cezaevinde kalamaz’ deniliyor. Ama bu rapor hala mahkemeye ulaşmamış, bu raporun gereğinin yerine getirilmediğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Türk’ün mahkemece bırakılmayışının bizim tarafımızdan yine bir siyasi kararın devamı olarak algılanmaktadır.” dedi.

" Sorunların demokratik temelde çözülmesi için mücadele ettim"

Sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmesi istenen Ahmet Türk mahkemede verdiği ifadede, yıllardır demokratik alanda siyaset yaptığını, sorunların demokratik temelde çözümü olması için mücadele ettiğini belirterek, "Ama Türkiye'de her dönemde haksızlığa uğradım. Siyasi gelişmeler çerçevesinde her dönemde hakkımda soruşturmalar ve davalar açıldı ve yargılandım. 2012 Newroz'unda yaptığım konuşmadan dolayı hakkımda dava açıldı. O yıl Newroz yasaklanmıştı. Ben de buna ilişkin 5 dakika konuştum. Ne güvenlik güçleriyle ne başka kişilerle tartışmam oldu. Aksi olsa görüntülere yansırdı. İddianamede avukatımla yaptığım görüşmeler yer almış. Ayrıca Sedat Yurttaş ve Sırrı Sakık ile yaptığım görüşmeler var. 1973 yılından beri siyasal mücadelem devam ediyor. Sadece bunları söylüyorum" dedi.

21 Kasım 2016’da Mardin’de gözaltına alınan Ahmet Türk, 24 Kasım 2016’da tutuklanarak Silivri Cezaevine gönderilmiş daha sonra Elazığ cezaevine nakledilmişti.