BBC Türkçe çalışanlarının grevi 14’üncü gününde

BBC İstanbul Bürosunda TGS'ye üye gazetecilerin grevi devam ediyor.

Azad ALTUN / İSTANBUL (K24)

Türkiye Gazeteciler Sendikası’na (TGS) üye olan BBC İstanbul Bürosu çalışanları, İstanbul’da yaşanan yoğun kar yağışına rağmen hakları için 14 gündür grevlerini sürdürüyor.

K24’e konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, BBC çalışanlarının adil bir ücret talep ettiklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Türkiye’deki vatandaşlar ne istiyorlarsa BBC çalışanları da onu istiyorlar. Onlar makul bir fiyatla adil bir ücret almak istiyorlar. Çünkü BBC çalışanları enflasyonun ağır yükü altında ezilmek istemiyorlar.  İşçilerin de çalışanların da şoförlerin de talepleri bunlardır. Türk Lirası Dolar karşısında eridi, onlar gazetecilerin yaşamlarını etkileyen zararın tazmin edilmesini istiyor. Talepleri BBC tarafından kabul edilinceye kadar grev devam edecek.”

K24’e konuşan gazeteci Hilmi Hacaloğlu da, şunları kaydetti:

“Londra'dan Türkiye manzarasında ne görünüyor bilmiyorum, ama biz Türkiye’den Londra’ya baktığımız zaman oryantalist bir tavır görüyoruz. BBC çalışanlarının beli enflasyon nedeniyle kırılmış, ama onlar bunu görmüyorlar ve çalışanların zamları için sadece yüzde 20 teklifinde bulundular.  Çalışanlar yüzde 50 talep ediyorlar. BBC, dünyanın en güvenilir medyalarından biridir. Bu gerçek dikkate alınmalıdır."

Öte yandan Türkiye Gazeteciler Sendikası, BBC çalışanlarının taleplerinin kolaylıkla karşılayabileceğini belirtiyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi BBC çalışanları “Hakkımızı istiyoruz” diyerek 7 Ocak’ta greve çıkmıştı. İşveren 2020 yılında enflasyonun çok altında (yüzde 7) zam yapmıştı.

Bu yıl için de benzer şekilde gerçek enflasyonun çok altında teklifle yüzde 20 zam önerildi. Bir yandan Türkiye'de alım gücünün hat safhada düştüğü, diğer yandan sterlinin TL karşısında büyük ölçüde değer kazandığı koşullarda yapılan öneri çalışanlarca tepkiyle karşılandı. Masaya getirilen zammın enflasyonun çok altında olduğunu belirten BBC çalışanları, greve çıktı. TGS, BBC çalışanlarının ücretlerinin alım güçlerini koruyacak şekilde düzenlenmesini talep ediyor.