‘Uçan Kürt’ lakaplı paraşütçüden havadan mesaj: Kürtçe dersleri seçin

“Uçan Kürt” lakaplı yamaç paraşütü pilotu Tarık Ayebe gökyüzünde, “7 Şubat’a kadar vakit var. Kurmanci ve Zazaki dersleri tercih edin” mesajını verdi.
kurdistan24.net

Hozan Adar/ DİYARBAKIR (K24) 

Mardin’in Derik ilçesinde yaşayan “Uçan Kürt” lakaplı yamaç paraşütü pilotu ve Derik Bakur Sportif Havacılık Derneği Başkanı Tarık Ayebe, seçmeli Kürtçe derslerin tercih edilmesi için çağrıda bulundu.

48 yaşındaki paraşüt pilotu Ayebe, Derik’ten 4 kilometre mesafede bulunan Zeytinpınar Mahallesi sınırları içerisinde yer alan, 350 rakımlı Erge Baba Tepesi’nde paraşütüyle uçarak, ilçe semalarında çağrısını yineledi.

Kürtçe çağrıda bulunan Ayebe, havadayken şunları dile getirdi:

“Derik semalarında uçuyoruz. Türkiye Milli Eğitim Bakanlığınca tanınmış olan Kurmanci ve Zazaki seçmeli dersleri tercih edin. Konuyla ilgili bu semalardan çağrıda bulunmak istedik. Seçmeli derslerin tercih edilmesi süreci 7 Şubat’a kadar uzatıldı. Çocuklara çağrımız şudur: Kurmanci ve Zazaki dersleri seçmeniz sizin meşru hakkınızdır.”

Tarık Ayebe, 5. 6. 7. ve 8’inci sınıf öğrencileri ile ailelerine teşekkür etti.

MEB’DE SEÇMELİ DERS SÜRECİ

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ortaokullarda 3 Ocak’ta başlayan 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersler için tercih süresi 7 Şubat’ta bitiyor. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri bu tarihe kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

7 Şubat’ta kadar seçmeli ders olarak Kürtçeye kayıtlarının fazla olması durumunda önümüzdeki eylül ayında yeni eğitim yılında 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflar için Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde çok sayıda öğretmen ataması yapılacak.

MEB, önceki yıllarda Kürtçeyi tercih edenlerin sayısının az olduğu gerekçesiyle yılda en fazla 2-3 Kürtçe öğretmeni atadı.

2011 yılından beri Mardin, Bingöl, Muş, Van ve Diyarbakır üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde mezun olanların yanı sıra, Kürtçe üzerine tezli ve tezsiz yüksek lisans yapmış 2 binden fazla Kürtçe öğretmeni bulunuyor.