ABD Adalet Bakanı Sessions 'Rusya soruşturması'ndan çekildi

ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın ABD başkanlık seçim kampanyası döneminde Rusya'nın Washington Büyükelçisi Sergei Kislyak ile iki defa görüştüğü ortaya çıktı.

Haber Merkezi- ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın ABD başkanlık seçim kampanyası döneminde Rusya'nın Washington Büyükelçisi Sergei Kislyak ile iki defa görüştüğü ortaya çıktı.

Başsavcı statüsüne sahip Adalet Bakanı olarak Rusya'nın ABD Başkanlık seçimlerine müdahalesine yönelik herhangi bir FBI soruşturmasına katılacak olan Sessions, baskılar üzerine kendini soruşturmalardan çektiğini açıkladı.

Trump'ın kampanyası sırasında senatör olan Sessions, adalet bakanı olarak atanmasının onaylanması için Senato'da yapılan oturum sırasında Rusya ile irtibatı hakkında soruya maruz kalmış ancak bu soruya hiçbir Rus yetkiliyle irtibat kurmadığını söyleyerek yanıt vermişti.

Temsilciler Meclisi'nden istifa çağrısı

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat lideri Nancy Pelosi, 'yemin altındayken yalan söyleyen' Sessions'ın istifa etmesi talebinde bulundu.

Cumhuriyetçi kanattan da Sessions'a istifa baskısı geldi. Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Paul Ryan, hakkında soruşturma açılması halinde Sessions'ın Rusya ile ilgili soruşturmadan çekilmesi gerektiğini belirtti.

Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisindeki Çoğunluk lideri Kevin McCarthy de Sessions'ın, Amerikan halkınnın güvenini kazanmak için için Rusya'yla ilişkileriyle ilgili soruşturmadan çekilmesi çağrısı yaptı.

"Ukrayna ve terörizmi konuştuk"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Session ise, "Herhangi bir seçim kampanyasını konuşmak için hiçbir zaman hiçbir Rus ile görüşmedim" diyerek iddiaları yanıtladı.

İddialar için 'akıl alma' yorumunu yapan Sessions, soruşturmadan geri çekilmesiyle ilgili soruya "Uygun zamanda kendim bırakırım" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin "Ne zaman?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

Akşam saatlerinde basın toplantısı düzenleyen Sessions Rusya-Trump ilişkisine yönelik mevcuty ya da gelecekteki tüm soruşturmalardan çekildiğini açıkladı.

Adalet Bakanı, Rus Büyükelçi ile siyasi konuları görüşmediğini Ukrayna'daki savaş ve 'terörizm' konularını konuştuğunu söyledi.

Ancak Adalet Bakanlığı Sözcüsü, Sessions'ın 2016'da Senato Silahlı Hizmetler Komitesi üyesi bir senatör olarak 25 farklı büyükelçi ile görüşmeler yaptığını, bunlardan ikisinin Rusya'nın Washington Büyükelçisi Kislyak ile yapmış olmasının normal olduğunu savunmuştu.

Trump'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, kampanya döneminde Rus Büyükelçi Kisylak ile görüşmesi hakkında Beyaz Saray'ı ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'i yanılttığı gerekçesiyle istifa etmişti.

Sessions'ın denetimi altında olan ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) da Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale iddiaları hakkında bir soruşturma yürütmesi, Sessions'a soruşturmayı bırakması konusunda taleplerin gelmesine yol açıyor.

Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı olarak atadığı Michael Flynn'in de Kislyak ile yaptırımlar konusunda görüştüğü ortaya çıkmıştı. Bu görüşmeler hakkında Beyaz Saray'a dürüst davranmamakla suçlanan Flynn, görevinden ayrılmıştı.

Trump haberdar mıydı?

ABD Temsilciler Meclisi'nin İstihbarat Komitesi, Rusya ile ABD Başkanı Donald Trump'ın kampanyası arasındaki ilişkileri inceleme kararı aldı.

Cumhuriyetçiler şimdiye kadar Demokratların soruşturma talebine isteksiz yaklaşıyordu.

Beyaz Saray ve Rusya iddiaları reddederken Senato istihbarat komitesi de iddiaları araştıran bir soruşturma yürütüyor.

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ve diğer istihbarat servisleri, Rusya'nın Trump'ın seçilmesi ve rakibi Hillary Clinton'ın gücünün azalması için ABD seçimlerine müdahale konusunda büyük çaba harcadığını ortaya koyuyor.

Ancak soru işareti Trump ve ekibinin bundan ne kadar haberi olduğu noktasında ortaya çıkıyor.

Trump, ekibinin kampanyası sırasında Rus yetkililer ile bağlantıda olduğu iddialarını reddediyor.

Kaynak: BBC Türkçe