Erdoğan’dan Biden’a: Yeni bir süreç başlatıyoruz

Erdoğan, Biden'a "Bundan önceki buluşmalarımız adeta ısınma turları gibiydi. Ama şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz" dedi.
Foto: AA
Foto: AA

HABER MERKEZİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden, Vilnius'taki NATO Zirvesi kapsamında bir araya geldi.

Söz konusu görüşme 1 saat 15 dakika sürdü.

Görüşme öncesi yaptığı konuşmada Biden, Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'ye sevk edileceği açıklamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Biden, Erdoğan'a İsveç ile ilgili “yürüttüğü diplomasi ve gösterdiği liderlik” için teşekkür etti.

NATO Zirvesi'ni "tarihi" olarak niteleyen Biden, ittifak savunmasını güçlendirmeye olan taahhütlerini yineledi.

Erdoğan'ın ABD'de yapılacak 2024 başkanlık seçimleriyle ilgili başarılar dilemesi üzerine Biden, teşekkür ederek "Önümüzdeki beş yıl içinde sizinle bir araya gelmek için sabırsızlanıyorum" ifadesini kullandı.

ERDOĞAN’IN MESAJI

Erdoğan ise “Stratejik mekanizma kapsamında sıranın artık devlet başkanları düzeyinde istişarelere geldiği kanaatindeyim” diyerek, şunları ifade etti:

“Bugün NATO marjında bu görüşmeyi bunun ilk adımı olarak görüyorum. Bundan önceki buluşmalarımız adeta ısınma turları gibiydi ama şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz. Tabii benim için bu yeni süreç beş yıllık bir süreç, şimdi sizde de seçim hazırlıkları var. Bu seçim hazırlıklarıyla birlikte şimdiden başarılar diliyorum.”

Ayrıca görüşme sonrası açıklama yapan Erdoğan, "(Biden ile) Görüşmemizde ikili ilişkilerimizi ve güvenlik alanındaki işbirliği imkanlarımızı ele aldık. Temaslarımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Diğer yandan Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından, Erdoğan'ın, Biden ile görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, "Görüşmede, Türkiye ve ABD arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkiler, güvenlik alanındaki işbirliği imkanları ve bölgesel konular ele alındı" bilgisi verildi.