Avusturya Başbakanı: Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerini durduralım

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Türkiye’yle Avrupa Birliği (AB) arasındaki üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

HABER MERKEZİ

Son yıllarda gündemde arka sıralara düşen ancak son dönemde yine tartışma yaratan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik süreciyle ilgili Avusturya’dan çok dikkat çeken bir çıkış geldi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuz ayında “AB ile yeni sayfa açılacak mı?” sorusuna, “Üyelik sürecimizin yeniden canlandırılması noktasında olumlu bir kanaat hakim. Vize serbestisinde de mesafe alacağımıza inanıyorum” yanıtını vermişti.

Geçen hafta Türkiye’yi ziyaret eden Avrupa Komisyonu'nun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi’yle görüşen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da, üyelik müzakerelerinin hızlandırılması çağrısı yapmıştı. Fidan, “AB genişlemesinin jeopolitik kaygılarla AB'nin gündemine girdiği bu dönemde Türkiye'yi bu sürecin dışında bırakmak stratejik bir hata olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

“DÜRÜST OLMALIYIZ”

Alman Welt gazetesine konuşan Avusturya Başbakanı ve muhafazakar ÖVP partisinin lideri Karl Nehammer, yıllardır gündemde olan ancak son 5 senedir sürüncemede kalan Türkiye’nin AB’yle üyelik müzakerelerine değindi.

Türkiye’yle AB arasındaki üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi çağrısı yapan Nehammer, “Ankara ve Brüksel arasında görüşmelerin devam etmesinden yanayız ama Türkiye’nin AB’ye tam üye olacağını düşünemeyiz” dedi.

“Birbirimize dürüst olmalı ve yıllardır donmuş olan üyelik müzakerelerini resmen bitirmeliyiz” diye konuşan Avusturya Başbakanı, AB ve Türkiye arasında ekonomik ve siyasi işbirliği temelli yeni bir ortaklık formülü geliştirilmesi gerektiğini savundu.

Buna karşın Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuk görüşmelerinde yer almasını desteklediğini kaydeden Nehammer, yakın zamanda Erdoğan’la görüşeceğini de ifade etti.