AB’den Gazze çağrısı: Deniz koridoru açılsın

HABER MERKEZİ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin, insani bir koridor açılması ve ateşkes çağrısında bulunduğunu belirterek, Gazze halkına yardım ulaştırmak için bir deniz koridorunun açılması gerektiğini söyledi.

AB yetkilisi Josep Borrell, yaptığı açıklamada, AB’nin, Gazze'de derinleşen insani krizden endişeli olduğunu ifade etti.

Gazze'deki saldırıların, hastaneler üzerinde yıkıcı etkiler bıraktığına, sivillere ve sağlık personeline ciddi zararlar verdiğine işaret eden Borrell, “Uluslararası İnsancıl Hukukun, hastanelerde tıbbi malzemelerin ve sivillerin korunması gerektiğini vurguluyor.” dedi.

Hastanelere acil tıbbi malzeme temin edilip yoğun bakıma ihtiyaç duyan hastaların güvenli bir şekilde Gazze dışına aktarılması gerektiğini belirten Borrell, “Avrupa Birliği, bir kez daha Hamas'a tüm rehinelerin derhal serbest bırakılmasını ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin tutukluları ziyaret etmesine izin verilmesini talep etti.” ifadesini kullandı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" adı altında kapsamlı saldırı düzenledi. Verilere göre saldırılarda 1400’den fazla İsraillinin öldüğü, 5 bin 400 kişinin de yaralandı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre İsrail'in saldırılarda 11 binden fazla Filistinli yaşamını yitirdi, yaklaşık 28 bin kişi de yaralandı.