Neçirvan Barzani: Irak'taki siyasi partiler anayasaya uygun çalışırsa sorunların çözümü kolay

Neçirvan Barzani, Irak’ta siyasi partilerin anayasaya uygun çalıştığı takdirde sorunların çözümünün kolay olduğunu ve sorunların çözülemeyecek kadar imkansız olmadığını söyledi.

HABER MERKEZİ 

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bu yılki MEPS2023 Forumu’nun, bölgenin ve dünyanın güvenlik ve istikrarını tehdit eden tehlikeli bir duruma denk geldiğini belirterek, yaşanan son olayların tüm dünyayı karıştırdığını söyledi.

Neçirvan Barzani, Duhok Kürdistan Amerikan Üniversitesi tarafından, Kurdistan2024’ün medya sponsorluğunda gerçekleştirilen 4. Orta Doğu Barış ve Güvenlik Forumu (MEPS 2023) kapsamında açıklamada bulundu.

İsrail-Hamas savaşının dünya güvenliğinin anlamlı ve gerçek bir kavram olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirten Neçirvan Barzani, İsrail-Hamas savaşının genişlemesi ve bölgesel güçlerin çatışmaya daha fazla dahil olmasının durumu daha da zor ve korkutucu hale getireceğini söyledi.

“Böyle bir durumda biz Irak ve Kürdistan Bölgesi olarak her zamankinden daha dikkatli hareket etmeli ve Irak'ın her ne sebeple olursa olsun daha fazla çatışma ve karmaşaya sürüklenmesine izin vermemeliyiz.” diyen Neçirvan Barzani, Irak’ın duruma daha fazla müdahil olmasının çok fazla hasara neden olacağını vurgulayarak, ilerlemesi için Irak'ın istikrarlı olması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Savaşın sorunları çözmeyeceğine tam tersi daha da derinleştireceğine işaret eden Neçirvan Barzani, İsrail ile Filistin arasındaki sorunları sona erdirmenin tek yolunun iki devletli çözüm olduğunu ifade etti.

“Eğer anayasa olduğu gibi uygulansaydı ve Irak halkının oy verdiği Irak sistemi olan federalizm kurulsaydı, Irak 20 yıllık özgürleşmeden sonra daha iyi bir yerde olabilirdi.” değerlendirmesinde bulunan Neçrivan Barzani, federal sistemin uygulanamaması ve anayasaya uyulmamasının birçok siyasi sorun ile çatışma yaratarak Irak'ta kapsamlı bir istikrarsızlık yarattığını söyledi.

Irak’ta siyasi partilerin anayasaya uygun çalıştığı takdirde sorunların çözümünün kolay olduğunu ve sorunların çözülemeyecek kadar imkansız olmadığını vurgulayan Neçirvan Barzani, “Irak tüm toplulukların haklarını vermeli ve hiçbir topluluk ötekileştirilmemelidir.” ifadesini kullandı.

“Irak'ta siyasi korumaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Irak hala DAİŞ’e karşı yürütülen savaşın sonuçlarından acı çekiyor, hala ekonomik ve hizmet sorunları var ve istikrara ihtiyacı var.” diyen Neçirvan Barzani, şu ifadeleri kullandı:

“Irak'ta istikrarın anahtarının Kürdistan Bölgesi'ndeki sorunların çözülmesi olduğuna inanıyoruz. Irak anayasası, federal hükümetle birlikte sorunların çözümü için çok net bir yol haritası çizmiş. Sorunların siyasi partiler eliyle çözülmesi için siyasi iradeye ihtiyacımız var. Kürdistan Bölgesi,  Bağdat ile yaşanan sorunları anayasaya uygun, ortak anlayışla, tüm ülkenin çıkarına olacak, herkesin anayasal haklarının güvence altına alınacağı bir çözümle çözmeye hazırdır.”