Obezite tedavisine yardımcı mutant gen keşfedildi

HABER MERKEZİ 

Bilim insanları, insanların yalnızca yüzde 4'ünde bulunan, kilo kontrolüne ve obezite tedavisine yardımcı olabilecek mutant bir gen keşfetti.

Independent gazetesinin haberine göre Nottingham Trent Üniversitesi ile Harwell Tıbbi Araştırma Merkezi'ndeki bilim insanlarının "ZFHX3" adını verdiği mutant genin, diğer genlerin işlevini açıp kapatarak iştahı, açlığı ve susuzluğu kontrol eden, beynin talamus olarak bilinen bölgesini etkileyebileceğini ortaya çıkardı.

Mutasyona uğramış genin etki mekanizmasını keşfetmek için fareler üzerinde deneyler yapan bilim insanları, geni taşıyan fareler ile söz konusu geni taşımayan farelerin yeme alışkanlıklarını karşılaştırdı.

Bilim insanları "ZFHX3" genini taşıyan farelerin daha az yemek yediğini ve vücut ağırlığını düzenlemeye yardımcı olan leptin olarak bilinen başka bir hormon ile insülin düzeylerinin daha düşük olduğunu gözlemledi.

Çalışmayı yöneten, Nottingham Trent Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Okulu'nda araştırma görevlisi olan Dr. Rebecca Dumble, “Geni taşıyan fareler diğer farelere göre yaklaşık %12 daha az yemek yediler. Bir yaşına geldiklerinde ağırlıkları %20 daha azdı.” dedi.

Bu bulgu, bazı insanların neden diğerlerinden daha fazla iştahının olmadığını ve onları aşırı kilo alımından koruduğunu açıklayabilir.

Dumble, araştırma sayesinde bazı insanların iştahının diğerlerine oranla kapalı olmasının nedenini ortaya çıkarmış olabileceğini belirtti.