Reuters: Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini yıl sonuna kadar onaylayacak

HABER MERKEZİ 

Reuters, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, İsveç'in NATO üyeliğini bu yıl sonuna kadar onaylayabileceklerini söylediğini duyurdu.

NATO Dışişleri Bakanları dün Brüksel'de bir araya geldi. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın toplantıda mevkidaşlarına, Türkiye’nin İsveç'in NATO üyeliğini bu yıl sonuna kadar onaylayabileceğini söylediği bildirildi.

Reuters’in paylaştığı habere göre üst düzey bir yetkili, İsveç'in yıl sonunda ittifaka resmen katılacağını söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, “Toplantının özetinin İsveç’in üyeliğinin yıl sonundan önce gerçekleşmesi yönünde olduğunu söyleyebilirim.”dedi.

Dünkü toplantılarda Fidan'ın mevkidaşlarına sorunun çözülmesi için "çok" çalıştıklarını söylediğini aktaran yetkili, onay sürecinin ne zaman tamamlanacağı konusunda zaman belirtip belirtmediğine dair ise “Birkaç hafta dedi." ifadesini kullandı.

Hem İsveç hem de Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen Mayıs 2022’de NATO'ya katılma talebinde bulunmuştu.

Türkiye Nisan 2023’te Finlandiya'nın üyeliğini onaylamış ancak İsveç'i bekletmişti.

İsveç'in NATO üyeliği son olarak Meclis Dışişleri Komisyonu'nda görüşülmüş fakat karar alınmadan ertelenmişti.

Türkiye, İsveç'ten NATO üyeliğini onaylama karşılığında PKK üyesi olduğunu öne sürdüğü kişileri kendilerine teslim etmesini talep ediyor.