Blinken'dan Sudani'ye: Irak'taki üslerimize yapılan saldırılar "terör saldırısıdır"

HABER MERKEZİ 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Irak’ta ABD üslerine ve büyükelçiliğine yönelik düzenlenen saldırıları “terör saldırısı” olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Antony Blinken’ın Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Irak’taki üslerine ve büyükelçiliklerine düzenlenen saldırıları kınadığı ve saldırıların faillerinin soruşturulmasını istediği belirtildi.

Açıklamaya göre Blinken, “İran destekli Iraklı silahlı gruplar, Irak'ın bağımsızlığını ve egemenliğini ihlal etmek amacıyla ABD üslerine saldırıyor.” dedi.

Pentagon’dan 9 Aralık’ta yapılan açıklamada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’ın Irak hükümetinin diplomatik personeli, koalisyon danışmanlarını ve kurumlarını koruma kararlılığını Sudani ile görüştüğü bildirilmişti.

Geçtiğimiz günlerde Bağdat'taki Operasyonların Komutanlığı, Irak İçişleri Bakanlığına gönderdiği mesajda, "Yasadışı gruplar Yeşil Bölge'ye ve Bağdat'taki ABD Büyükelçiliğine yeniden saldırmayı planlıyor.” bilgisine yer verdi.

-Ekim ayının başından bu yana Irak ve Suriye'deki ABD kuvvetlerine 89 saldırı düzenlendi

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Pat Ryyder, dün gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Irak’ın ABD'nin önemli bir ortağı olduğunu ve ABD askerlerinin Irak hükümetinin talebiyle ülkede bulunduğunu aktardı.

Yasa dışı silahlı grupların ABD güçlerini Irak ve Suriye’den çekmek istediğini aktaran Pat Ryyder, ekim ayının ortasından bu yana Irak ve Suriye'deki ABD kuvvetlerine 89 saldırı düzenlendiğini söyledi.