DEM Parti’den UNESCO’ya mektup: Anadilinde eğitim talep ediyoruz

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan

HABER MERKEZİ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü münasebetiyle UNESCO'ya “Anadilinde eğitim talep ediyoruz." başlığı altında 7 dilde bir mektup yazdı.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, 21 Şubat Dünya Anadili Günü nedeniyle UNESCO'ya Kurmanci, Zazaca, Arapça, Ermenice, Süryanice, İngilizce ve Türkçe olmak üzere 7 dilde mektup gönderdi.

Asimilasyon politikalarından dolayı Türkiye’de birçok dil yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldığı belirtilen mektupta, "Dillerin asimilasyonu ve kültürel kırım politikaları insanlık değerlerine karşı işlenmiş suçlar kapsamındadır. Ancak Türkiye dilleri koruyan uluslararası kararlara uymamakta ve bugüne kadar bu hakları ihlal etmeye devam etmektedir." denildi.

Uluslararası kurumlardan bir heyet göndermesini talep eden DEM Parti yönetimi, Türkiye’nin temel haklara dair uluslararası kararlara uyması ve uluslararası sözleşmelerin gereklerini yerine getirmesi çağrısı yaptı.

Türkiye hakkında ana dil hak gasplarına dair soruşturma başlatılması talep edilen mektupta, “Türkiye’de başta Kürtçe (Kurmancî-Kirmanckî) olmak üzere Arapça, Ermenice, Süryanice, Çerkesce, Lazca, Romanca, Boşnakça ve tüm diğer dillerin statülerinin tanınması gerekmektedir. Türkiye’nin temel haklara dair uluslararası kararlara uyması ve uluslararası sözleşmelerin gereklerini yerine getirmesini talep ediyoruz. Bu anlamda Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’nin 17. , 29. ve 30. Maddelerine koyduğu çekinceleri kaldırması ve sözleşmenin gereklerini yerine getirmesi için Kurumunuzun gerekli adımları atmasını talep ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.