Fidan'dan Gazze açıklaması: Ramazan ayından önce ateşkes için ciddi çaba var

HABER MERKEZİ 

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ramazan ayından önce Gazze’de ateşkese ulaşılması için çok ciddi çaba olduğunu belirtirken, bölgeye insani yardımların ulaşmasının “elzem” olduğunu bildirdi.

Fidan, Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) kapanışında konuştu.

"Uluslararası hukuku hiçe sayan yaklaşımların, panelistlerce adeta ifşa edildiğini" söyleyen Hakan Fidan, "Bazı bakan arkadaşlarımla yaptığım görüşmelerde artık uluslararası toplumun yerleşik ifade edilen şu andaki uygulamaları bir kenara bırakıp (Gazze konusunda) tek taraflı adım atılması gerektiğine inanan arkadaşlarımız var. Bizler de artık bu görüşleri destekliyoruz çünkü yani birilerinin iznini bekleyerek Gazze’ye yardım ulaştırmak, artık 2 milyondan fazla insanın yavaş ve sessiz ölümüne ortak olmak manasına geliyor.” diye konuştu.

Bakan Hakan Fidan, "Ramazan ayından önce ateşkese ulaşılması için çok ciddi bir arzu ve çaba var. Açlığın kol gezdiği Gazze'ye insani yardımların ulaşması elzemdir." dedi.

Fidan, forum kapsamında geleceğin liderlerinin görüşlerine de kulak verdiklerini ve kendilerine notlar çıkardıklarını söyledi.

Latin Amerika'dan Asya Pasifik'e farklı coğrafyaların karşı karşıya oldukları riskleri ve fırsatları daha ayrıntılı bir biçimde buradaki panellerde ele alma imkanı bulduklarını aktaran Fidan, Filistinli ve Mısırlı mevkidaşlarıyla düzenledikleri etkinliğe ilişkin şunları kaydetti:

"Gazze'de devam eden zulmün sona erdirilmesi için atmamız gereken adımları konuştuk. Karşı karşıya olduğumuz tablonun aynı zamanda küresel adaletsizliklerin ve eşitsizliklerin bir yansıması olduğunu ifade ettik."

Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu, 148 ülkeden yaklaşık 4 bin 700 kişinin katılımıyla düzenlendi.