Beyaz Saray'dan Başbakan ​​Barzani'ye: Güçlü Kürdistan'ı ve Kürdistan halkının anayasal haklarını destekliyoruz

HABER MERKEZİ 

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Washington’da Beyaz Saray’dan üst düzey yetkililerle bir araya gelerek, ABD'nin Kürdistan Bölgesi'ne verdiği desteğin devam etmesi başta olmak üzere birçok önemli konuyu ele aldı. Görüşmelerde ABD, güçlü bir Kürdistan'a ve Kürdistan halkının anayasal haklarına desteğini bir kez daha teyit etti.

Başbakan Mesrur Barzani, 29 Şubat 2024 Çarşamba günü ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.

Jake Sullivan: ABD’nin güçlü bir Kürdistan için desteği devam edecek

Başbakan Mesrur ​​Barzani, Jake Sullivan ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin sosyal medya platformu X üzerinden paylaşımda bulundu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'a, Beyaz Saray'ın güçlü bir Kürdistan'a ve Kürdistan halkının anayasal haklarına verdiği destek için teşekkür ettiğini belirten Başbakan Barzani, “Irak'ta anayasanın uygulanması, bileşenlerin haklarının korunması ve Federal Konsey'in oluşturulmasının önemine de değindik.” dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinden yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden’ın selamlarını Başbakan Barzani’ye ileten Jake Sullivan, Beyaz Saray'ın güçlü bir Kürdistan'a ve Kürdistan halkının anayasal haklarına verdiği desteği yineledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Jake Sullivan, Kürdistan ile ABD arasında uzun süredir devam eden ortaklıktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Irak Anayasasında güçlü bir bölgenin varlığına atıfta bulunulması gibi ABD'nin güçlü ve ekonomik açıdan yetenekli bir Kürdistan'ı desteklemeye devam edeceğini de vurguladı.

Mesrur Barzani ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan
Mesrur Barzani ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan

Mesrur Barzani ile McGurk görüşmesi: Bölgenin anayasal ve federal yapısına saygı gösterilmesinin önemi üzerinde mutabık kalındı

Başbakan Barzani, X hesabından, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü McGurk ile görüşmesine ilişkin yaptığı paylaşımda, “Brett McGurk ile Kürdistan Bölgesi'nde güvenlik ve istikrarın korunmasının, bölgenin anayasal ve federal yapısına saygı gösterilmesinin ve bileşenlerin haklarının korunmasının önemi üzerinde mutabık kaldık.” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinden söz konusu görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Başbakan Barzani ile Brett McGurk’un, Kürdistan Bölgesi'nde güvenlik ve istikrarın korunması, bölgenin anayasal ve federal yapısına saygı gösterilmesi ve bileşenlerin haklarının korunmasının önemi üzerinde mutabık kaldığı kaydedildi.

Başbakan Mesrur Barzani ile Brett McGurk
Başbakan Mesrur Barzani ile Brett McGurk

Mesrur Barzani ve Amos Hochstein: Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatı mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatılmalı

Başbakan Mesrur Barzani, ABD Başkanı Joe Biden'ın Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Kıdemli Danışmanı Hochstein ile yaptığı görüşmenin ardından X hesabından paylaştığı mesajında, “Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatının bir an önce yeniden başlatılması ve Kürdistan Bölgesi ile ABD arasındaki ilişkilerin özellikle enerji ve yatırım alanlarında geliştirilmesi konusunda mutabık kaldık.” sözlerine yer verdi.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinden yapılan açıklamada ise “Görüşmede, Kürdistan Bölgesi ile ABD arasındaki özellikle enerji ve yatırım alanlarındaki ilişkiler olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı.” denildi.

“Taraflar, Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatının mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatılması konusunda mutabık kaldı.” denilen açıklamada, görüşmede, Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve enerji sektörünün geliştirilmesinin önemine işaret edildiği aktarıldı.

Mesrur Barzani, ABD Başkanı Joe Biden'ın Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Kıdemli Danışmanı ile görüştü
Mesrur Barzani ile ABD Başkanı Joe Biden'ın Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein