Erşat Salihi: Kerkük il meclisindeki sandalye sayısı görev dağılımında kriter olmamalı

HABER MERKEZİ 

Irak Parlamentosu Türkmen Grubu Başkanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Kerkük il meclisinin kentteki tüm bileşenleri temsil etmesini ve görev dağılımının uzlaşıya göre olmasını istediklerini bildirdi.

Kurdistan24’ün 20.00 bültenine konuk olan Erşat Salihi, “hem valilik hem de Kerkük il meclisi başkanlığı görevlerinin kentin yürütme organında önemli bir rol oynadığından, görevlerin bileşenler arası uzlaşma esasına göre sırayla yapılmasını istediklerini” söyledi.

Seçim sonuçlarının göz ardı edilemeyeceğine değinen Salihi, “seçim kanununda Kerkük kentindeki görevlerin bileşenler arasında adil bir şekilde dağıtılması gerektiğinin belirtildiğini” dile getirdi.

ITC Vekili Salihi, önceki rejim döneminde kentte yaşanan demografik değişimlerin hem Kürt hem de Türkmenleri etkilemesinin, seçim sonuçlarının dikkate alınmasını zorunlu kıldığını kaydetti.

Salihi, şu anda Kerkük il meclisinde temsil edilen Kürt, Türkmen ve Araplardan oluşan üç bileşen arasında yapılan anlaşmaya göre kilit görevlerin her bir buçuk yılda bir sırayla bir topluluğa verilmesini istediklerini belirtti.