Başkan Barzani: Kürtler Irak’la birlikte yaşamaya mecbur değil

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül’de yapılacak referandumun amacının Kürdistan halkının isteği doğrultusunda bir devletin temelini oluşturmak olduğunu söyledi.

Haber Merkezi

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, 25 Eylül’de yapılacak referandumun amacının Kürdistan halkının isteği doğrultusunda bir devletin temelini oluşturmak olduğunu söyledi.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen referanduma destek mitingine mesaj gönderen Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, Danimarka ve Avrupa’nın çeşitli kentlerinde referanduma destek için toplanan Kürdistanlıları görmekten çok mutlu olduğunu belirterek, “Referandum ve ‘evet’ oylarıyla halkımızın bu sürece destek vermesi, dünyaya medenice, şiddetten uzak ve barışçıl bir şekilde Kürtlerin barışçıl bir halk olduğunu ilan etmesidir. Kürtlerin başına gelen bunca şeye rağmen Kürtler bölge halklarına kardeşlik ellerini uzatmaktadır” dedi.

Mitinge katılanlara teşekkür eden Başkan Barzani, yüzyıldır sürdürülen hataların sürdürülemeyeceğini belirterek mesajında şunları dile getirdi: “Irak Devleti ortaklık unsuruna bağlı kalmadı. Kürtler Irak’la yaşamaya mecbur değil. İki dost ve kardeş komşu ülke olarak yaşayıp, ekonomik, siyasal ve terörle mücadele konularında birbirimize yardımcı olabiliriz.

ÖZGÜRLÜK VE BARIŞ TEMELLİ BİR DEVLET

Bağımsızlık referandumunun amacı devlettir.  Kürdistan halkının isteği doğrultusunda kurulacak devlet, federal, demokrat, medeni, birlikte yaşam, özgürlük ve barış temelli bir devlet olacak.

Kürdistan’daki tüm toplumsal kesimler haklarını alacak ve bu haklar devletin garantisinde olacak. Kürdistan devletinde terör, ırkçılık ve şiddet eğilimlerinin yeri olmayacak. Barış, birlikte yaşam ve birlikte çözüm kültürü olacak.

Kürtlerin ve tüm Kürdistan vatandaşlarının bağımsızlık referandumu ve devlet temelinin oluşumuna katılması bir vazifedir. Bu tüm maslahatların üstünde bir projedir ve hiçbir kişi ve kesimle ilişkisi yoktur. Herkesi ve geleceği ilgilendiren bir meseledir.

Onurlu şehitlerimizin kanı ve halkımızın çektiği acı ve sıkıntılara vefa için, sevinç ve barış içerisinde, Kürdistan halkını korumak için bağımsızlığı desteklemenizi istiyorum. 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumunda ‘evet’ oyu kullanmanızı istiyorum."