Abadi’den 7 maddelik yeni güvenlik talimatı

Bağdat’ta dün düzenlenen ve en az 204 kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırısının ardından Başbakan Haydar El Abadi başkentin güvenlik konseptinde değişiklik talimatı verdi. Talimat yedi maddeden oluşuyor.

Bağdat’ta dün düzenlenen ve en az 204 kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırısının ardından Başbakan Haydar El Abadi başkentin güvenlik konseptinde değişiklik talimatı verdi. Talimat yedi maddeden oluşuyor.

El Abadi’nin pazar akşamı açıkladığı yedi maddelik yeni güvenlik önlemleri arasında öncelikle sahte patlayıcı detektörlerinin kullanımının yasaklanması bulunuyor. Bir İngiliz işadamı yıllar önce Irak’a sahte patlayıcı madde detektörleri satmıştı.

K24’ün ulaştığı yeni güvenlik talimatında belirlenen yedi madde şöyle sıraladı:

  • IDA marka patlayıcı madde detektörlerinin bütün resmi kurumlarda kullanımı yasaklanmıştır. Ayrıca piyasadan çekilmesi ve satışının yasaklanması için gerekli önlemler alınacaktır. İçişleri Bakanlığı, araç ihalelerinde usulsüzlük uygulayan kişilerin tespiti için acilen işlem başlatmalıdır.
  • İçişleri Bakanlığı, Bağdat’a giren bütün kapılarda “Rapskan” marka patlayıcı madde detektörlerini kullanacaktır.
  • Bağdat operasyon yönetimi kentin güvenliğini sağlamaya yönelik eylem planını daha hızlı uygulamalı ve Valilik, İçişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı tam bir koordinasyon içinde hareket etmeli.
  • Ortak operasyonlar güçleri, daha yoğun çalışarak Bağdat ve çevresindeki terör bölgelerinin tespiti için hava gözlemlerini aralıksız sürdürecek.
  • Kontrol noktalarının çevresinde mobil cihazların kullanımı kesinlikli yasaklanacaktır. İstihbarat kurumları bu sorumluluğu üstlenecektir.
  • Bağdat operasyon güçleri, ortak operasyon güçleri ve güvenlik kuvvetleri, güvenlik noktalarındaki çalışmaları revize edecek bu noktalarda çalışan bütün personeller değiştirilecektir. Vatandaşların güvenli seyahatleri için ek önlemler alınacak ve destek kuvvetler her an hazırda tutulacak.
  • Güvenlikten sorumlu yetkililer, Ortak operasyon yönetimi, İçişleri Bakanlığı, Ulusal güvenlik ve istihbarat Teşkilatı ve Valilik bünyesindeki güvenlik komisyonları siyasi çekişmelerden uzak tamamen sorunların çözümü odaklı ve uzlaşmacı bir tavır takınarak koordinasyon halinde çalışmalıdır.