K24 RÖPORTAJ - Türk yazar: Kürtler er geç devlet olacak!

http://www.kurdistan24.net/tr

Cesim İlhan

Türkiyeli gazeteci - yazar Hakan Albayrak, Evet, “Irak Kürtleri’nin er veya geç bağımsız bir devlet kuracaklarını zannediyorum ve o devletin dostluğunu arzu ediyorum” dedi

Albayrak 16 Ekim 2017 yılında Irak ve İran destekli Şii milislerinin Kerkük’ü işgal etmesine karşı çıkmış, Türkiye’nin de Irak’ı desteklemesini eleştirmişti.

Albayrak, konuyla ilgili yazısında, “Türkiye var, Arabistan var, daha birçok Türk ve Arap devleti var; Kürdistan niye olmasın?” demişti.

K24’ün Albayrak’a soruları ve Albayrak’ın verdiği cevaplar:

Ankara - Erbil ilişkileri, Kürdistan bağımsızlık referandumuna kadar iyi düzeydeydi. Yeniden aynı noktaya dönmek mümkün mü?

Çok basit. Selamunaleyhkum, aleyhkumselam; nerede kalmıştık?

Referandum öncesi, sonrası ve şimdiki durum gözönüne alındığı zaman Türkiye’nin Kürdistan ile ilişkileri nasıl olmalı? 

Bir elmanın iki yarısı gibi yol almalı. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Katar’la beraber Türkiye’nin en güvenilir müttefiki idi. Referandum sürecindeki yol ayrılığına rağmen de Türkiye’nin aleyhinde işlere girişmedi ve referandum sonucunun askıya alınmasından beri en üst düzeyde diyalog arayarak o müttefikliği ihya etmeye çalışıyor.

Günün birinde Kürdistan Bölgesi devlet olursa, sizce bu Türkiye için 'beka sorunu' olur mu? 

Ben daha ziyade Türkiye’nin bekasını besleyecek bir unsur olması ihtimali üzerinde duruyorum. Öyle olması için gerekenin yapılmasını temenni ediyorum.

Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna karşı olmadığınız biliniyor. Ayrıca “Irak Kürtlerinin bağımsızlık davasına kategorik olarak karşı çıkmayı Türkiye için doğru bir siyaset olarak görmüyorum” demiştiniz… Aynı fikirde misiniz?

Evet, bu fikrimi muhafaza ediyorum. Irak Kürtlerinin er veya geç bağımsız bir devlet kuracaklarını zannediyorum ve o devletin dostluğunu arzu ediyorum çünkü.

Kürt meselesinin çözümüyle İslam âlemi neden ilgilenmiyor? 

Basiretsizlik ve ferasetsizlik.

Türkiye Kürt sorunu konusunda nasıl bir yola girmeli?

Türkiye’de Kürt açılımını anadilde eğitim hakkıyla taçlandırmalı, Erbil’le can ciğer kuzu sarması olmalı, Suriye’de de can ciğer kuzu sarması olabileceği Kürt grupları bulmalı.

Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani’nin kardeşi vefat etmesiyle başta Türkiye cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan olmak üzere başsağlığı mesajları gönderildi. Bunlar yeterli mi? Türkiye’nin Kürtlerle ilişkisi ne düzeye olmalı?

Olabilecek en üst düzeyde olmalı. Bağımsızlık referandumu sürecinde Tahran’ın Erbil’e muamelesi Ankara’dan daha haşindi ama İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani oraya takılıp kalmadan Barzani’yle biraraya geldi. Erdoğan niye gelmesin? Bu vesile ile Barzani ailesine ben de başsağlığı dilerim. Müteveffaya Allah gani gani rahmet eylesin.

Kerkük’ün Kürdistan’a ya da bağımsız Kürdistan devletine dahil olması ihtimali Türkiye’de ‘felaket’ gibi algılanıyor. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kerkük’ün, uygun bir statü altında,  Türkiye’ye ve Kerkük Türkmenleri ile Arapları’na dost bir Kürdistan bölgesine yahut devletine dahil olması felaket değil, rahmet olur gibi geliyor bana.

Kürt siyasetinden kişiler, zaman zaman, “Ortadoğu’da Türkiye’nin ve Türklerin en iyi müttefiki ve dostu bizleriz” diyor. Siz katılıyor musunuz?

Bu sözü öpüp, başımın üstüne koyarım.

Türkiye’de bugünkü şartlarda yeni bir çözüm süreci mümkün mü? Mümkünse nasıl olması gerekiyor?

Sürece ne gerek var? PKK ‘Silah bıraktım’ desin, olsun bitsin.

PORTRE / HAKAN ALBAYRAK KİMDİR?

4 Haziran 1968 yılında Almanya'da doğan Hakan Albayrak, farklı zaman dilimlerinde Milli Gazete, Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.

1983 yılında Halka Işık dergisini, 1989'da da Nihat Genç'le birlikte Çete dergisini çıkaran Albayrak, İhlas Haber Ajansı bünyesinde Gazze ve Kudüs'te gazeteci olarak bulundu.

1994 yılında insani yardım amacıyla gittiği Bosna-Hersek'te İHH Saraybosna temsilcisi oldu. Yazılarında kimi zaman Werner Hugo mahlasını kullanan Albayrak, daha sonra da Gökhan Özcan'la birlikte editörlüğünü üstlendiği Gerçek Hayat dergisini kurdu.

Evli ve 2 çocuk babası olan Hakan Albayrak, 2000 yılında Milli Gazete'de yayınlanan bir makalesi nedeniyle, 6 ay Kalecik Cezaevi'nde yattı.

Hakan Albayrak’ın çok sayıda kitapları bulunmakla beraber filmleri ve belgeselleri vardır.

Star Medya Grubu Başkanı Mustafa Karaalioğlu, Akşam Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ocaktan ve Star Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert'in görevlerinden alınmalarına tepki olarak 24 Kasım 2014 tarihinde Star gazetesinden istifa eden Albayrak, Karar gazetesinde yazıyor.